EKSKLUZIVNO

Bobetko i Gotovina moraju u Haag

09.01.2003.
u 00:00

* Vjerujem u nevinost generala, ali sumnjam i u krivnju sve dok pravna institucija tribunala ne dokaže suprotno * Za nove optužnice nisam čuo, tužiteljstvo nas službeno ni o čemu novom nije obavijestilo

Voditelj ureda State Departmenta za ratne zločine veleposlanik Pierre Richard Prosper uzburkao je duhove u Hrvatskoj izjavom kako će krajem siječnja službeno posjetiti Zagreb i zatražiti od Banskih dvora da uhite generale Janka Bobetka i Antu Gotovinu. U ekskluzivnom razgovoru za Večernji list veleposlanik Prosper komentira taj zahtjev.

Dolazite li zaista u Zagreb sa zahtjevom za uhićenje generala?

- U Zagreb dolazim s iskrenim namjerama da zajedno s hrvatskom Vladom i svim ljudima koji su povezani s radom Haaškog suda pokušamo konačno riješiti sve probleme koji su se nagomilali i tako jednom zauvijek ostavimo iza sebe tu priču. Tvrdim da se problemi mogu brzo riješiti ako svi skupa to želimo. Hrvatska je bila lider u regiji u suradnji sa sudom u Haagu, ali mi u State Departmentu mislimo da je i u mnogo čemu drugom vaša zemlja predvodnik. Nije dobro da se takva predožba o Hrvatskoj promijeni i nema potrebe situaciju pogoršavati. Moj je komentar u vezi s generalima Bobetkom i Gotovinom nedvosmislen i ja ću ga osobno prenijeti hrvatskoj Vladi i narodu, a on glasi: Hajde da stvarno riješimo taj problem jer procjenjujemo da je isteklo vrijeme čekanja i stoga moramo zajednički doći do povoljnog rješenja prije nego cijela priča u još većoj mjeri naškodi Hrvatskoj.

Nacionalni sudovi za zločine

Nije baš sukladno diplomatskim običajima mjesec dana unaprijed najavljivati posjet koji ima tako delikatnu svrhu.

- Ne mislim da sam uranio sa svojim izjavama, jer one su bile moj signal o svemu što će se događati i tu nema potrebe ništa tajiti.

Vaš je stav, dakle, da bi svi problemi između Haaškog suda i Hrvatske bili riješeni kad bi Bobetko i Gotovina bili izručeni sudu?

- Generali svoju pravdu mogu ostvariti samo u Haagu, a nikako skrivajući se. Dolazim u Hrvatsku da Zagrebu prenesem poruke svoje zemlje i da vašu vladu i narod ohrabrim da naprave zadnji korak i, koliko god to bilo emotivno i bolno, donesu odluku o odlasku Gotovine i Bobetka u Haag. Vjerujem u njihovu nevinost, ali sumnjam i u krivnju sve dok pravna institucija tribunala ne dokaže suprotno. To je jedino mjesto gdje oni osobno mogu riješiti sve nepravilnosti i, kako kažu, lažne optužbe. Nakon toga možemo početi raditi na drugim zajedničkim projektima poput osnivanja nacionalnih sudova za ratne zločine.

Vjerujete li zaista da će vaše poruke, koje se u Hrvatskoj često doživljavaju i kao pritisci, uroditi plodom i stižu li iz Haaga u Zagreb uskoro i nove optužnice?

- Ne bih to govorio da zaista ne vjerujem u mogućnost rješavanja problema između Hrvatske i Haaga. Slučajevi Gotovine i Bobetka bit će riješeni tijekom 2003. godine jer je to prije svega potrebno tim optuženicima i Hrvatskoj. Uvjeren sam da će ova godina biti zadnja u kojoj će se vaša zemlja opterećivati problemima u odnosima s Haagom. Za nove optužnice nisam čuo, o tome ništa ne znam. Tužiteljstvo nas službeno ni o čemu novom nije obavijestilo.

Ne želim komentirati odluke tužiteljstva

Je li State Department informiran o nezadovoljstvu koje u Hrvatskoj izazivaju haaške optužnice, prije svega zbog njihove političke pozadine? Imate li na umu njihov utjecaj na unutrašnjopolitičko stanje u zemlji?

- Mi razumijemo emocionalne reakcije, ali one ne smiju zaustaviti racionalno promišljanje i obveze koje je Hrvatska preuzela u suradnji s Haagom. Nismo mi u Washingtonu odlučili protiv koga će se podići optužnice i ne želimo ulaziti u takav pristup ovoj situaciji. Jednako kao i Hrvatska, prihvatili smo osnivanje haaškog tribunala za područje bivše Jugoslavije, pa odluke tužiteljstva ne želimo komentirati. Hrvatska ne bi smjela dopustiti da se zaustavi njezin proces ulaska u euroatlantske integracije i stoga je izvršavanje međunarodno preuzetih obveza njezina dužnost. Emocije to neće zaustaviti, ali mogu otežati i usporiti.

Je li predizborno razdoblje u koje Hrvatska ulazi razlog inzistiranju da se slučajevi Bobetka i Gotovine riješe što prije?

- Poznato nam je da su izbori mogući tijekom ove ili početkom sljedeće godine, ali to nije pitanje o kojem ja mogu govoriti ili nešto o čemu moja država odlučuje. Naš je stav da u 2003. godini treba završiti rad tužiteljstva i početi privoditi kraju sva otvorena pitanja u sklopu djelovanja tribunala. Ove godine obilježavamo deset godina od osnivanja Međunarodnog suda u Haagu za područje bivše Jugoslavije i prirodno je da razmišljamo i o njegovu okončanju. Stoga trebamo gledati unaprijed, a ne stalno se osvrtati na ono što je prošlo. Ponavljam vam još jednom našu procjenu da će se u ovoj godini puno toga riješiti, i to u pozitivnom smislu. Carla del Ponte obavlja svoj posao i ne osjećamo nikakav pritisak s njezine strane.

Razgovarala Jadranka Jureško-Kero

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije