NOVA OPTUŽNICA

Haag optužio Norca za Medački džep

26.05.2004.
u 00:00

Šeks kaže da je očekivao još jednu optužnicu, no nije želio nagađati je li riječ o Tomislavu Merčepu

Haaški je sud jučer objavio optužnicu protiv generala Mirka Norca, koji je po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti optužen za ratne zločine u Medačkom džepu, u akciji u rujnu 1993. godine. Čim je optužnica, koju ne prati nalog za uhićenjem, objavljena, glasnogovornica haaške tužiteljice Florence Hartmann najavila je da će Carla del Ponte zatražiti od Haaškog suda da Hrvatskoj prepusti suđenje Norcu za Medački džep, ali i postupak protiv generala Rahima Ademija, također optužena za Medački džep. Tužiteljica će prvo tražiti objedinjavanje tih dviju optužnica. Ako sudsko vijeće prihvati taj zahtjev, bit će to dosad prvi postupci koje Međunarodni kazneni sud u Haagu prepušta nekom drugom pravosuđu.

Odluka Haaga u lipnju

Ademijev branitelj Čedo Prodanović kaže kako je takav razvoj događaja bio očekivan.

- Sudsko vijeće je prije 20-ak dana dalo nalog tužiteljstvu da odluči hoće li tražiti transfer predmeta Ademi u Hrvatsku. Početkom lipnja sudsko vijeće bi trebalo odlučiti o prepuštanju predmeta - najavljuje Prodanović, dodajući kako je Ademi zadovoljan izgledima da se suđenje održi u Hrvatskoj. Tomislav Sabljar, jedan od Norčevih branitelja, kaže kako je nova optužnica protiv Norca neosnovana te da je njome "neugodno iznenađen" .

- Mirko Norac ne osjeća se krivim ni po individualnoj ni po zapovjednoj odgovornosti. Obranu je iznio haaškim istražiteljima prošlog rujna kada je razjašnjavao svoju vojnu zadaću u toj operaciji. Mrtvi nisu bili u zoni njegove odgovornosti, a za kasnije paljevine kuća i ubojstva civila ne može biti odgovoran jer tada nije bio na tom području - rekao je Sabljar. Kakve su pravne posljedice prepuštanja tih predmeta? U Hrvatskoj je maksimalna moguća kazna 20 godina zatvora, jer se primjenjuje za optuženika najblaži zakon od vremena kad je djelo počinjeno do postupka, a to je bila najveća kazna u Hrvatskoj sve do 1998. U Haagu, pak, kazne nisu ograničene. Hrvatski tužitelji moraju voditi postupak po našem Zakonu o kaznenom postupku i sastaviti svoju optužnicu. Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Petar Pulišelić kaže kako se naše optužnice znatno razlikuju od haaških, koje ne moraju imati obrazloženje, te da naša optužnica ne mora biti ista kao i haaška. Već se spominje da bi se ovaj postupak mogao održati na Županijskom sudu u Rijeci, no zasad je o tome prerano govoriti. U Rijeci je okončan prvostupanjski postupak protiv Norca i ostalih osuđujućom presudom, a idućeg tjedna o žalbi na tu presudu odlučuje Vrhovni sud na sjednici koja će trajati pet dana. Norac se žalio na presudu kojom je osuđen na 12 godina zatvora.

HSP traži raspravu

Glasnogovornica Hartmann najavila je da će optužnica biti redovitim putem upućena hrvatskim vlastima, kako bi bila uručena optuženom generalu, koji je u pritvoru riječkog Okružnog zatvora od 21. veljače 2001. - Ovom optužnicom haaško tužiteljstvo zaključilo je predmet "Medački džep" - rekla je. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks ne misli da je riječ o pritisku na Hrvatsku niti o podmetanju klipova to što je optužnica podignuta uoči odluke o kandidatskom statusu Hrvatske, te očekuje da će pozitivno mišljenje Del Ponte o hrvatskoj suradnji ostati nepromijenjeno. Dodaje da je očekivao i ovu, ali i još jednu optužnicu, no nije želio nagađati je li riječ o Tomislavu Merčepu i događajima u Vukovaru početkom rata. Samo šef HSP-a Anto Đapić najavio je da će tražiti da prva točka saborske rasprave danas bude odnos s Haagom. No, šef HSS-a Zlatko Tomčić kaže da je prerano reći hoće li podržati Đapićev zahtjev, jer to ovisi, kazao je, o političkim kvalifikacijama u Norčevoj optužnici. Šef SDP-a Ivica Račan nije bio iznenađen, jer je optužnicu očekivao. Podsjetio je kako je kao premijer, nakon Norčeve predaje, potpisao dogovor s Carlom del Ponte da će se Norcu suditi u RH i za Gospić, ali i za sve eventualne procese koji budu pokrenuti protiv njega.

Silvana Perica, Mladenka Šarić, Tamara Opačak-Klobučar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije