INTERVJU

Hrvatska nije federacija da bi mogla imati dvije himne i zastave

31.05.2004.
u 00:00

Prihvaćanjem političke optužnice protiv Gotovine otvorena je Pandorina kutija

Je li vam bilo žao što Dražen Budiša nije želio govoriti na 15. obljetnici osnivanja HSLS-a?

- Malo koja stranka pokazuje širinu kakvu smo pokazali izborom govornika za tu prigodu. Bilo nam je bitno da govori prvi predsjednik HSLS-a Slavko Goldstein, koji s HSLS-om već dulje ne komunicira, a pročitani su ulomci iz govora i intervjua Vlade Gotovca i Dražena Budiše. Budiša je na naš poziv odgovorio kako smatra da trebaju govoriti prvi i sadašnji predsjednik, te da je on samo jedan od predsjednika između te dvije točke.

No, ostao je dojam da se Budiša odmiče od svih vas i HSLS-a?

- Kad se ukaže potreba mi se s njime savjetujemo, ali treba prihvatiti da je Budiša u mirovini, da nije predsjednik stranke ni član užeg vodstva i ne treba očekivati da on danas programski ili politički vodi HSLS.

Može li se trenutak u kojemu se pojavio zahtjev srpske manjine da im se omogući konzumiranje prava na vlastitu himnu, zastavu i grb protumačiti kao želja da pokažu Sanaderu kako ga drže u šaci?

- U politici je prirodno da se šake stisnu i da je ponekad taj stisak malo čvršći. Teško mogu procjenjivati postoje li neki neobjavljeni detalji dogovora između HDZ-a i Srba, ali premijer je pokazao dobru volju da neka pitanja koja su opterećivala odnos srpske manjine i državnih tijela riješe ili barem pomaknu sa sadašnje točke.

Što, kao šef stranke koja se zalaže za prava manjina, mislite o njihovu zahtjevu?

- Tražiti nešto više od rješavanja problema povratka izbjeglica i imovine u ovome bi trenutku bilo raspirivanje pritajenih strasti. To je i pretjerano i preuranjeno.

Pretpostavljam da je srpska manjina izabrala da s tim zahtjevom izađe baš uoči dobivanja statusa kandidata za EU jer je uočila da se moramo pred Europom legitimirati i pravima manjina. HSLS dosljedno zagovara prava manjinskih, ali i svih obespravljenih skupina. Podupiremo relativnu kulturnu autonomiju srpske i svih ostalih manjina. Talijanska manjina ima svoju dramu, pa bi se moglo pojaviti i srpsko kazalište ili, zašto ne, srpsko sveučilište...

Ali nisam uvjeren da je svrsishodno inzistirati na još jednoj himni, zastavi i grbu u RH. Hrvatska nije federacija i ne znam ima li u Europi primjera da država koja nije federativna ima nekoliko himni ili grbova...

Je li Hrvatska na koljenima pred Haagom i EU?

- Teško je govoriti što je uspravan hod u europskim odnosima. Činjenica je da ćemo morati okrnjiti dio suvereniteta radi EU. Sanaderova je Vlada postupila ispravno što je krenula u vanjsko-političku ofenzivu jer bi bilo loše da se na pola puta stalo ili da se krenulo mlako. No, loše je to što nitko ne objašnjava građanima što znači ulazak u EU i što nemamo jasnu strategiju što želimo postići ulaskom u EU. Naša je realna mogućnost da postanemo most između EU i jugoistoka i da se nametnemo kao vodeća gospodarska sila u regiji. Nažalost, nismo iskoristili to što smo razvijeniji od jugoistoka, za razliku od Slovenaca čije su tvrtke vodeći regionalni igrači u BiH i Srbiji.

S obzirom na to da je u prošloj vladi HSLS dizao buku zbog haaških optužnica, što mislite o političkim kvalifikacijama na račun države i predsjednika Tuđmana?

- Isto što i ranije. Prihvaćanjem optužnice protiv Gotovine otvorena je Pandorina kutija. Kad se jednom prihvati optužnica u kojoj je politička kvalifikacija da je RH planirala etničko čišćenje umetnuta u pravnu kvalifikaciju sve je moguće. To pitanje ne treba postavljati kao glavno zato što su Markač i Čermak sami pristali ići u Haag. Da smo oko toga radili teatar, obezvrijedili bismo i njihovu volju. No, za razliku od postupanja Vlade u slučaju Markača i Čermaka, odluka o izručenju Gotovine donesena je u subotu navečer, svi ministri nisu imali uvida u optužnicu, nisu svi znali o čemu glasuju, koalicijski partneri nisu znali, zastupnicima se nije htjela pročitati optužnica...

No, i sad se u Saboru odgađa rasprava o političkim kvalifikacijama.

- Ne vidim razloga za to. Hrvatska ionako nikad neće biti u tako povoljnim okolnostima da bi ih rasprava mogla pokvariti. Iako nisam protiv nje, zapravo ne vidim što bi saborska rasprava mogla novoga donijeti.

Mladenka Šarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije