NOVA ZADAĆA

Hrvatski komandosi čuvat će UN-ov brod od pirata

hrvatska vojska
Petar Glebov/PIXSELL
07.11.2013.
u 16:53

Tim će sačinjavati desetak vrhunski obučenih pripadnika Bojne za specijalna djelovanja

Hrvatski komandosi, pripadnici Bojne za specijalna djelovanja, sljedeće bi godine trebali štititi humanitarni brod Ujedinjenih naroda u vodama oko Somalije od napada tamošnjih pirata, plan je MORH-a koji je na sjednici Vlade iznio ministar Ante Kotromanović. Riječ je o autonomnom timu za zaštitu (AVPD tim) sastavljenom od desetak vrhunski obučenih vojnika koji bi danonoćno pružali zaštitu trgovačkom brodu UN-ova "Svjetskog programa za hranu" koji prevozi hranu i drugu humanitarnu pomoć. Odlukom, koju je Vlada poslala u Sabor, traži se slanje do 25 pripadnika u operaciju Europske unije ATALANTA, od čega bi dio bio raspoređen kao i do sada kao časnici na brodovima saveznika ili u operativnom zapovjedništvu misije u Northwoodu u Velikoj Britaniji, a dio bi bio tim za zaštitu broda. Takav sustav zaštite brodova EU je uveo u prosincu 2011., što se pokazalo kao uspješan način odvraćanja piratskih napada.

Kotromanović je predstavio i izvješće o misiji ISAF u Afganistanu te se osvrnuo na napise o incidentu u kojem su hrvatski vojnici sudjelovali u svibnju prošle godine.

- To nije incident jer je praksa NATO-a da se izvještava o situacijama kad netko bude ranjen ili pogine. Naši vojnici nisu bili u kontaktu s talibanima. Vojnički posao nije odlazak u cvjećarnicu, a naši su vojnici spremni i obučavani za sve varijante - rekao je ministar.

Izvješće pokriva razdoblje od početka travnja 2012. do kraja ožujka 2013., a u tom je periodu sudjelovanje u misiji koštalo 285 milijuna kuna, izvijestio je ministar i pohvalio se da je brigada koju su mentorirali naši vojnici danas možda i najbolja u sklopu Afganistanske vojske (ANA).

Prema odluci koju je Vlada poslala u Sabor, smanjuje se broj vojnika koji bi se upućivao u ISAF s 250 na 200, sukladno strategiji NATO-a o smanjenju broja vojnika svih savezničkih zemalja i prepuštanja borbe ANA-i, uz mentorstvo saveznika. Naši su vojnici uglavnom smješteni u Mazar-e-Sharifu na sjeveru zemlje, a tamo će i ostati, s time da bi mentorske timove digli s razine brigade na razinu korpusa. U snage zaštite (Force protection) uključili smo pripadnike crnogorske vojske kojih je u sklopu hrvatskog kontingenta 22, a pokušali bi isto napraviti i s pripadnicima makedonske vojske. Kotromanović je najavio da brigadirka Gordana Garašić, prva hrvatska časnica koja će dobiti generalski čin, a o čemu je Večernji list već pisao, odlazi u Afganistan kao savjetnica zapovjednika ISAF-a za ravnopravnost spolova sredinom prosinca.

Na dnevnom redu je bila i misija KFOR na Kosovu u kojoj Hrvatska s dva transportna helikoptera sudjeluje već nekoliko godina, što nas godišnje košta oko 22 milijuna kuna, a za koju se predlaže povećanje broja pripadnika u 2014. godini na 35.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:35 07.11.2013.

Zar Hrvatska mora placati ucestovanje u ratu,i placati svoje vojnike da idu ratovati po svjetu,zar to ne placa NATO,cujem veceras premijera na sredisnjem dnevniku,svaki vojnik Hrvatski kosat oko miljun kuna godisnje Hrvatskog poreznog obaveznika,pa zasto se onda salju ti vojnicii u rat,jer taj se rat vodi za anericke interese,zasto to amerika ne placa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije