NOVA FAZA SUKOBA

Izraleska vojska ušla u pojas Gaze

03.01.2009.
u 16:41

Izraelske kopnene snage iz četiri smjera pod okriljem noći ušle su u pojas Gaze s namjerom da preuzmu nadzor nad područjima s kojih palestinski pobunjenici ispaljuju rakete prema Izraelu, potvrdila je vojska, a prenosi Reuters.

- Cilj je uništiti Hamasovu terorističku infrastrukturu u području operacija - rekla je glasnogovornica izraelske vojske bojnica Avital Leibovich, potvrdivši početak kopnene invazije.


'Lijevanim olovom' po najvećem zatvoru na svijetu



Vječni rat na Bliskom istoku



Prosvjedi protiv izraelskog bombardiranja pojasa Gaze diljem Velike Britanije

Bush za sukobe u Gazi okrivio isključivo Hamas


- To neće biti školski izlet - rekao je brigadir Avi Benayahu za izraelsku televiziju Channel Two. - Riječ je o mnogo dugih dana - dodao je. Tomu u prilog i de i službena potvrda Izraela da je za ovu akciju mobilizirano na desetke tisuća pripadnika pričuvnog sastava.

Borba 'prsa o prsa'
Agencije prenose izjave svjedoka koji kažu da se na sjeveru Gaze, pokraj izbjegličkog kampa Jabaliya, vode borbe između izraelskih vojnika i pripadnika Hamasa.

Izraelski su tenkovi pak otvorili vatru na Hamasove položaje na sjeveru pojasa Gaze kao odogovr na Hamasovu minobacačku vatru.

Napad teškim topništvom
Izraelske snage danas su oko 16.30 sati po lokalnom vremenu, po prvi put od početka ofenzive prije osam dana, teškim topništvom napale su Gazu što je zapravo bila uvertira u kopnenu ofenzivu. To je indirektno potvrdila izraelska strana.

- Ako stigne naredba, kopnene snage izraelske vojske smještene uz granicu spremne su ući u pojas Gaze - rekla je glasnogovornica Ministarstva obrane CNN-u kasno poslije podne dok se uz granicu s Gazom raspoređivali izraelski tenkovi, specijalci i oko 10 tisuća vojnika.

Izraelci su teškim topništvom posebno žestoko napali Beit Hanoun i Jabaliyu na sjeveru pojasa Gaze te Khan Younes na njegovu jugu. To je potvrdio i novinar France pressea koji se zatekao na terenu.

Iz ratne zone stižu informacije da je u jednom od izraelskih zračnih napada pogođena i džamija u mjestu Beit Lahiya na sjeveru Gaze i to tijekom tijekom večernje molitve kada se u njoj nalazilo dvjestotinjak ljudi. Prema palestinskim bolničkim izvorima, 13 je osoba ubijeno, a više od 60 ozlijeđeno.

Politički vođa Hamasa u egzilu Khalid Meshaal upozorio je Izrael da će kopnena ofenziva njegovim snagama donijeti "crnu sudbinu".

(M.Mik./Hina)

Drugi mediji o izraelskoj ofenzivi:

CNN
BBC
Reuters


Hamas: Gaza će postati groblje izraelskih vojnika

Gaza će postati groblje izraelskih vojnika, izjavio je u subotu navečer glasnogovornik Hamasa Ismail Radwan na televiziji Al Aqsa. - Cionistički neprijatelj suočit će se s iznenađenjima, zažalit će što je pokrenuo ovakvu operaciju i skupo to platiti - priopćilo je oružano krilo Hamasa, Oružane brigade al Qassama. (h)


'Izrael se brani'

Češka, koja predsjeda Europskom unijom, priopćila je da je izraelska kopnena ofenziva u pojasu Gaze "obrambena, a ne ofenzivna" akcija. - U ovome trenutku, s obzirom na proteklih nekoliko dana, mi ovaj korak smatramo obrambenom, a ne ofenzivnom akcijom - rekao je glasnogovornik češkoga predsjedatelja EU-om Jiri Potužnik. Češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg predvodi izaslanstvo EU koje će na Bliskome istoku biti u nedjelju, a Potužnik je rekao da će Češka čekati rezultate toga posjeta. (h)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije