dvije godine od potresa

Penava: Najodgovorniji za neobnovu Banije je Andrej Plenković

Sabor RH glasuje o obuci ukrajinskih vojnika
Patrik Macek/PIXSELL
29.12.2022.
u 13:19

Smatra kako se moglo i moralo više napraviti, a kao jedan od načina ukazuje na potrebu da se uvede još jedan lex specijalis zakon koji bi derogirao sve postojeće, a koji bi omogućio da se obnova brzo provede

Komentirajući rezultate rada Vlade RH i resornih ministarstava u obnovi Banije predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako zapravo nema riječi s kojima bi opisao nesposobnost i neučinkovitost svih koji su zaduženi za obnovu poslije razornog potresa koji je to područje pogodio prije točno dvije godine. 

- Bez teksta sam i neshvatljivo mi je da je u dvije godine obnovljeno samo 6 obiteljskih kuća koje pri tome nisu spojene na komunalnu infrastrukturu. To je nešto što nije normalno poglavito za državu poput Hrvatske koja iskustava iz obnove poslije rata i poplave. Neobjašnjiva mi je nesposobnost i neoperativnost nadležnih za obnovu ali to je tako kada činovnici vode stvari – rekao je Penava. 

Sve to rezultira s tim da će građani s Banije treću zimu provoditi u kontejnerima za što, kako je rekao Penava, ne postoji nikakva izlika niti pojašnjenje. Za katastrofalno stanje, kada je riječ o obnovi Banije, smatra prije svega odgovornoga premijera Andreja Plenkovića za kojega je rekao kako vuče sve konce ali i imenuje ministre i ljude koji bi trebali raditi na obnovi. 

- Da sam na mjestu premijera i ministri i Vlada bi godišnje odmore provodili na području Banije. Ne bi mi nitko od ministara išao u Katar navijati nego bi dijelio sudbinu s ljudima kojima je najteže. To nije nikakav populizam nego je to empatija prema ljudima koji su ostali bez svega – istakao je Penava. 

Smatra kako se moglo i moralo više napraviti, a kao jedan od načina ukazuje na potrebu da se uvede još jedan lex specijalis zakon koji bi derogirao sve postojeće, a koji bi omogućio da se obnova brzo provede. 

- Sada imamo situaciju da je netko nešto uzeo od obnove pri čemu mi ne znamo tko je što uzeo, a da obnovljenih kuća nema. Taj kraj je već bio pasivan i nenaseljen, a kada se tome doda sve što se događa oko rafinerije u Sisku onda je jasno kakva je perspektiva toga prostora. Ponavljam, najodgovorniji za sve to je Andrej Plenković koji vuče sve konce i za sve to što se događa s obnovom ne postoji niti jedna izlika – rekao je Penava. 

>> VIDEO Ne nazire se kraj zimskoj oluji u SAD-u: Najavljeno novih 30 cm snijega, najmanje 70 poginulih


 

Komentara 21

KL
klamerko
15:43 29.12.2022.

Ovo ionako nema smisla komentirati. Zašto? Zato što mjesec dana pred izbore će ionako oktroirani novinarski centralni komitet u Koranskoj ulici u Zagrebu pronalaziti tako-zvane "afere" isključivo za DP. Isključivo za DP, ne i za druge stranke. To su one afere razine šalice čaja od 2 EUR, zbog kojih će ih pred naivnim i zaboravljivim pukom pretvoriti u "imovinske domoljube", pa opet na izborima neće polučiti ništa bitnog. Pa opet jedina neoktrorirana stranka u saboru, DP će biti *stranka političkih nevažnika/nebitnika*. Pa opet Hrvati neće imati nijednu instituciju u rukama, a kamoli ikakvu vlast. A čudit će se Hrvatice i Hrvati onda nakon izbora "da zašto ih nitko ništa ne pita"?? A dokaz za to vidimo ne prije 5 ili 10 godina, nego upravo SADA u ovako glupim komentarima po kojima je dovoljno da Penava izlane "banija" i sada je odjednom to dovoljno da je on "oktroiran". MOST nanese štetu od milijardu eura zbog rušenja vlastite vlade i za njega onda glasaju, a ovi samo kažu "banija", ode im šef koji je naplaćivao parkiralište od 2 EUR i zbog toga nemaju povjerenje. Zbog 2 EUR??!??? Druge stranke, HDZ i SDP i njihove ideološke poduice i klonovi (IDS, Možemo, Glas)... uništili i osramotili Hrvatsku, sa stotinama milijardi nestalih kuna, i dobivaju povjerenje. Nevjerojatna mjerila kod glasača...

VI
Vinogradsja
14:25 29.12.2022.

Penava nije sigurno rekao” Banija”

DU
Deleted user
15:54 29.12.2022.

Najodgovorniji za neobnovu Banije je Andrej Plenković. A mozda nam premijer zeli poruciti da smo u ratu u Evropi ,a to je glavni razlog zasto obnova ide tako polako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije