Uspjeh

Vlakovima na Manhattan, a skladbama na West Point

'29.06.2010., Park Varoslava Jagica, Varazdin, Otac Branko Bobic ima izlozbu slika u New Yorku a sinu Davoru Bobicu se izvodi skladba Zagorske slike Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.07.2010.
u 13:15

Varaždinski slikar Bobić dobio je poziv i za samostalnu izložbu u Americi, a oratorij "Izaija" najizvođenijega hrvatskog skladatelja izvest će Bečki dječaci.

Branko Bobić i Davor Bobić, otac i sin, slikama i skladbama "osvajaju" Ameriku. Branko je u svojoj više od četrdeset godina dugoj slikarskoj karijeri izlagao na više od 60 skupnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Američkoj publici predstavlja se prvi put na izložbi "Inter Imago New York" u renomiranoj MC galeriji na Manhattanu.

– To je ostvarenje sna svakog slikara – kaže Branko Bobić dodajući da je u MC galeriji izložio vlakove i zidove. Galeriste i umjetnike posebno su oduševile slike vlakova, pa su mu predložili da napravi i samostalnu izložbu. – Moji su vlakovi jedinstveni, a koliko znam, jedini sam slikar koji još uvijek slika stari Varaždin – kaže Bobić. Njegove slike nastaju u tišini njegova atelijera i galerije, kod kuće, i dolaze mu brojni Varaždinci, kako kaže, i kupe ih za uspomenu.

– Moje su slike po cijelom svijetu jer osim Varaždinaca koji žive vani kupuju ih i brojni turisti – otkriva samozatajni slikar. Dodaje da sad najviše pravi manje formate jer su zbog krize najtraženiji. Ponosi se sinom Davorom, skladateljem, kojem je, kada je otvorena izložba u koncertnoj dvorani Galeria na Manhattanu, Clarinet Quartet West Point Akademije izveo skladbu Intrada i Capriccio za kvartet klarineta. Oduševljen tom skladbom, dirigent Dragan Ivanov Bubalo odmah je krenuo u potragu za Bobićevim skladbama.

– Zagorske slike svirat će 1. kolovoza na koncertu Velikoga puhačkog orkestra US Military Academy Band West Point na Trophy Pointu, na koji dođe nekoliko tisuća ljudi – rekao je Davor dodajući kako su Zagorske slike praizvedene 1997. godine te da je to djelo tiskano u izdavačkoj kući Maecenas Music, jednoj od najvećih u svijetu. Tako je, tražeći literaturu za koncert, maestro Bubalo pronašao Bobićevu skladbu.

– Zagorske slike hit su u Europi, oduševile su već u Mađarskoj, Švedskoj, Engleskoj i u Hrvatskoj, a tiskane su u Maecenas Music u Manchesteru na preporuku dirigenta engleskoga Kraljevskog puhačkog orkestra Timothyja Reynisha – objašnjava Bobić dodajući da je u inozemstvu tržište puno otvorenije te da skladatelji lakše dolaze do poslova nego u Hrvatskoj.

Inače, dirigent Bubalo kao vanjski suradnik nastupa i s Bečkim dječacima, pa je od Bobića naručio i njegov oratorij "Izaija", koji je Bobić skladao u sklopu hrvatsko-mađarskog projekta za Pečuh – europsku prijestolnicu kulture. Davor Bobić jedan je od najizvođenijih hrvatskih skladatelja mlađe generacije, a radi kao profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i u Glazbenoj školi Varaždin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije