HRVATSKA - EU

Zahtjev za članstvo u EU 25. veljače

14.12.2002.
u 00:00

* Moguće nove haaške optužnice neće utjecati na procjenu EU o hrvatskim odnosima s Haagom jer su oni kulminirali u slučaju Bobetko - naglasio je Mimica

Sljedeći politički razgovori Republike Hrvatske i Europske unije, predviđeni za 25. veljače iduće godine u Bruxellesu, prilika su da ministar vanjskih poslova Tonino Picula grčkome predsjedatelju EU preda hrvatsku molbu za članstvo u EU. Rekao je to ministar europskih integracija Neven Mimica predstavljajući jučer novinarima "Nacionalni program RH za pridruživanje Europskoj uniji u 2003. godini", koji je prekjučer prihvatila hrvatska Vlada.

Ministar Mimica smatra da će i idući izvještaj Europskoga povjerenstva o Hrvatskoj, također najavljen za veljaču, potvrditi da Hrvatska ispunjava političke kriterije za članstvo. Do konca siječnja Hrvatska bi, naime, trebala ispuniti tri od pet uvjeta - donijeti Ustavni zakon o manjinama, što je učinjeno jučer, Zakon o HRT-u te srediti ukupne odnose s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Također bi, uvjeren je Mimica, pokazala da ima jasnu strategiju za zadovoljenje ostalih dvaju kriterija koji se ne mogu postići jednom odlukom - preobrazba pravosuđa, u koju će se 2003. uložiti 300 milijuna eura, te povratak izbjeglica.

- Moguće nove haaške optužnice neće utjecati na procjenu EU kako se Hrvatska ponaša u odnosima s ICTY-jem jer su ti odnosi svoju kulminaciju doživjeli u slučaju Bobetko - naglasio je Mimica.

Nacionalni program za 2003. načinjen je za samo tri mjeseca zajedničkim naporom Ministarstva europskih integracija i 35 drugih tijela državne uprave koja će zahvatiti prilagođavanje zakonima i propisima Europske unije. Obuhvaća donošenje 83 zakona i podzakonska akta iz 13 od 31 poglavlja Ugovora EU, čime bi Hrvatska do kraja iduće godine ispunila više od 80 posto svih obveza iz SSP-a. Prva revizija provedbe provest će se u lipnju ili srpnju, prilikom izrade nacrta državnoga proračuna za 2004. godinu.

U utorak će šef delegacije Europskoga povjerenstva u Hrvatskoj veleposlanik Jacques Wunenberger i ministar europskih integracija Neven Mimica potpisati Sporazum o financiranju programa CARDS za 2002. godinu. Program je težak 59 milijuna eura, a namijenjen je potpori izvršenju obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ministarstvo europskih integracija tom će prigodom predstaviti i računalnu bazu podataka o projektima strane pomoći, koja bi trebala pridonijeti njihovu boljem usklađivanju, a koja će biti dostupna na internet adresi www.mei.hr/psp na hrvatskome i engleskome jeziku.

Stojan de Prato

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije