Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI SJEDNICE SKUPŠTINE

Zagrebački SDP želi solarne panele na stambene zgrade: 'I njihovi stanovnici žele proizvoditi struju'

Zagreb: Joško Klisović održao konferenciju za medije
Davorin Visnjic/PIXSELL
26.06.2024.
u 15:14

Predložit će se i postavljanje biosolarnih nadstrešnica nad velikim javnim parkiralištima, koje bi također omogućavale proizvodnju energije, čime bi se značajno poboljšala kvaliteta života u Zagrebu.

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, njezin predsjednik Joško Klisović u srijedu je najavio raspravu o rebalansu proračuna, izvijestio da se rashodi poslovanja povećavaju za 241 milijun eura i najavio SDP-ove prijedloge za energetsku učinkovitost. Prihodi od poreza povećavaju se za 159 milijuna eura, a povećanje rashodovne strane je za 293 milijuna. Rashodi poslovanja povećavaju se za 241 milijun eura, od toga najviše odlazi na sufinanciranje javnog gradskog prijevoza, dakle 57 milijuna ide ZET-u.

Ostatak odlazi na sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića te vodnih usluga. Povećavaju se i materijalni rashodi za  oko 48 milijuna eura, oko 21,5 milijuna za usluge tekućeg investicijskog održavanja komunalne infrastrukture i uređenje grada, a 3,37 milijuna Gradskom uredu za obrazovanje za zadržavanje ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja te sportskih objekata, izvijestio je Klisović na konferenciji za novinare.

ZET bi za nabavu novih autobusa i tramvaja te ugradnju autobusne praonice dobio 15,5 milijuna, a Zagrebački Velesajam oko 5,2 milijuna eura. Tekuće donacije u novcu će se povećati za 12,8 milijuna eura. Klisović ističe kako se rebalansom ne rješava manjak koji je imao Grad Zagreb jer ga je uspio u cijelosti pokriti svojim poslovanjem. Ukazao je i na izvješća vezana za rebalans, pogotovo na ono o izvršenju programa građenja komunalne infrastrukture na području Zagreba u prošloj godini, koje pokazuje izvršenje 74,7 posto planiranih postavki.

Tri prijedloga SDP-a 

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost smanjenja porezne stope na dohodak u Zagrebu, Klisović je odgovorio da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja. Prihod od poreza na dohodak povećan je na 156 milijuna, ali je dobrim dijelom povećan i zbog rasta plaća pa jedno automatski vuče drugo, dok je ostalih tri milijuna prihoda od poreza na promet nekretninama i poreza na cestovna i motorna vozila. 

SDP na Gradsku skupštinu ide s tri prijedloga, prvi je izvješće o međunarodnoj konferenciji "Zelena tranzicija pokreće europske gradove". Održana u svibnju, konferencija je naišla na veliki odaziv javnosti i struke i pokazala se vrlo uspješnom. Grad Zagreb je u Europi prepoznat kao lider na području zelene tranzicije i sudjelovat će u izradi europskog zelenog plana, kaže Klisović.

Na zelenom tragu su i preostala dva prijedloga. Klub SDP-a ide s prijedlogom promjene zakona i omogućavanje ugradnje solarnih panela u višestambene zgrade, jer građani žele proizvoditi struju, što je zasad omogućeno samo privatnim kućama. Predložit će i postavljanje biosolarnih nadstrešnica nad velikim javnim parkiralištima, koje bi također omogućavale proizvodnju energije, čime bi se značajno poboljšala kvaliteta života u Zagrebu.

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije