Makedonska kuhinja kombinacija je grčkih, srpskih, albanskih i turskih utjecaja, a od svake je uzela ono najbolje. Sekundarno su na makedonsku kuhinju djelovale mediteranska i mađarska kuhinja. Makedonija je, jednostavno rečeno, riznica aroma i okusa za gurmane i zaljubljenike domaće, dobre hrane. Ona nudi različite proizvode ukusne i pune arome, uključujući i agrume, grožđe, kestene, lješnjake, rižu, duhan, planinske ljekovite čajeve, začine… Posebna pažnja pridaje se uzgoju ukusnog i zdravog svježeg voća i povrća. Najomiljenije povrće u Makedoniji su rajčice i paprike. Zato svaki ručak započinje salatom koja se popularno u narodu naziva “meze” i aperitivom, koji je najčešće domaća rakija. I začini su jako važni u makedonskoj kuhinji – lijep ukras u svakom domaćinstvu je vijenac sušene crvene ljute paprike koja se koristi za pripremu jela tijekom zime. Omiljene i neizbježne delicije su: ajvar, pinđur, lutenica, makalo, tarator, šopska salata, turšija…
Uz ugodan rustikalni ambijent i vrhunske makedonske specijalitete, u restoranu Makedonska Baraca na Donjim Sveticama osjetit ćete taj dašak zemlje sunca gdje se spajaju okusi Balkana, Mediterana i Orijenta.
Sir, pite slatko...
Kiro Ristovski, koji već 18 godina živi u Hrvatskoj i suvlasnik je restorana Makedonska Baraca, kaže kako mu je drago da Hrvati prepoznaju kvalitetu makedonske kuhinje.
– U restoran nam dolaze svi, bez izuzetaka. Iz Vlade, Sabora, pjevači, glumci, sportaši, i svima smo postali omiljeni restoran. Nudimo autentičnu makedonsku hranu. Svi moji kuhari i konobari su Makedonci – govori Kiro objašnjavajući nam neke specifične detalje u makedonskoj kuhinji.
– Makedonija je inače bogata i telećim, janjećim i pilećim mesom, a ima i bogatu ponudu divljači. Turlitava je jelo od janjetine, piletine i svinjetine uz patlidžan, papriku, rajčicu i krumpir. Posebno je poznata i po proizvodnji sireva, mladi bijeli slani sir i žutozlatni sir – kačkavalj, kao i po mlijeku, kajmaku i jogurtu. Svako makedonsko selo ima jedinstvenu vrstu domaćeg sira posebnog okusa. Tu su i izvrsne raznorazne makedonske pite i zeljanice, punjene sirevima, špinatom, porilukom, tikvom. U Makedoniji sve to na kraju zasladimo s dobrom orijentalnom ravanijom, kadaifom, tulumbama ili baklavom – govori Kiro ističući kako svu tu specifičnu hranu imaju u ponudi u svom restoranu posebno naglasivši nadaleko poznato makedonsko jelo “gravče na tavče”– pojašnjava Kiro.
– Svi pravi gurmani tvrde da se makedonski specijalitet gravče na tavče može po kvaliteti okusa usporediti s tartufima, školjkama i kavijarom, kao i da kvaliteta makedonskog graha pridonosi izvrsnom okusu ovog tradicionalnog makedonskog jela. Isto tako, posebni užitak su raznovrsni ukusni tradicionalni makedonski specijaliteti: turlitava, ohridska pastrva, čomlek, punjene paprike, pastrmajlija, musaka, kapama, šketo, sarma od lozina lista, seljačko meso, tava s rižom… A posebno su ukusne i makedonske čorbe – ponosno govori Kiro ističući kako je crvena, mljevena, slatka i ljuta začinska paprika sastojak bez kojeg bi makedonska kuhinja bila nezamisliva.
Lutenica se konzumira umjesto salate ili kao prilog jelima sa žara, a uz papriku, patlidžane i ljutu papričicu igra poprilično važnu ulogu u makedonskoj kuhinji. Makedonska pogača priprema se s ovčjim sirom, a prilaže joj se ovčje kiselo mlijeko.
Nakon jela kava ili mastika
Tarator može poslužiti kao hladna juha ili tekuća salata, a glavni sastojak su mu svježi krastavci. Čomlek je još jedan u nizu makedonskih specijaliteta osebujnog imena, a priprema se od telećeg mesa i originalno kuha u zemljanom loncu. Sarma je u Makedoniji omotana listom vinove loze. Punjene paprike su karakteristične kao i za neke druge zemlje pod balkansko-orijentalnim kulinarskim utjecajima, kao i musaka. Još jedan zaštitni znak Makedonije je boza, a u tradicionalni recept ide neprosijano žuto kukuruzno brašno, šećer i kvasac. Makedonci nakon ukusnog jela piju turli kavu, ali i mastiku.
Nadaleko su poznati i po dobrom vinu i gotovo je nezamislivo barem kod jednog obroka ne konzumirati vino. Vinogradarstvo je veoma razvijeno i raznovrsno, a Makedonija je poznata po bogatoj, dugoj i uglednoj tradiciji proizvodnje vina. Zahvaljujući obilju sunca, makedonske rakije i vina su među najboljima na svijetu.
– Nadaleko je poznata domaća prepečena rakija ili aromatična strumička mastika, a najveći i najpoznatiji proizvođač vina je Tikveš, s vinogradima u Kavadarcima i Negotinu. Ona je odraz stoljetne kulture, koja slavi cjelokupan doživljaj vina i jamči nezaboravne okuse i intenzivnu voćnu aromu ovog božanskog pića. U tu grupu najboljih spadaju još i Kamnik, Bovin i Popova Kula. Najpoznatije makedonske sorte vina su vranac, smederevka i žilavka – govori Kiro dodajući kako u svom restoranu, kako bi gosti doživjeli pravu makedonsku atmosferu, vikendima imaju makedonsku živu muziku.
– Vikendom je teško naći slobodno mjesto. Svaki put nam dođe novi bend iz Makedonije i svi ih žele čuti. Sviraju kombinaciju starih i novih makedonskih pjesama koje znaju svi gosti, ali padne i dosta hrvatskih pjesama po željama gostiju. Uglavnom, atmosfera je fenomenalna – kazao je Kiro Ristovski.
Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:
Gravče na tavče neukusno,neslano,nezačinjeno...