KLJUČNA UTAKMICA EURA

Hoće li nastaviti savršen niz? Ovaj podatak o Zlatku Daliću govori da će vatreni slaviti protiv Albanije

Berlin: Susret Španjolske i Hrvatske u 1. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
19.06.2024.
u 07:30

Hrvatska, koja zauzima deseto mjesto na FIFA ljestvici, trebala bi biti veliki favorit protiv Albanije ove srijede u Hamburgu. Tome u prilog ide i dosadašnja uspješna statistika izbornika Zlatka Dalića, koji je uvijek pobjeđivao najlošije rangirane protivnike u skupini.

Hrvatska u srijedu u 15:00 igra drugu utakmicu Europskog prvenstva, i to protiv Albanije, koja je od 24 reprezentacije na Euru druga najlošije plasirana prema FIFA-inom rankingu. Lošije stoji samo Gruzija, koja je na 75. mjestu, dok je Albanija na 66.

Hrvatska, koja zauzima deseto mjesto na FIFA ljestvici, trebala bi biti veliki favorit protiv Albanije ove srijede u Hamburgu. Tome u prilog ide i dosadašnja uspješna statistika izbornika Zlatka Dalića, koji je uvijek pobjeđivao najlošije rangirane protivnike u skupini.

Dalić je, naime, Hrvatsku vodio na dva Mundijala, 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru, te na Euro 2021. Svaki put Hrvatska je slavila protiv najlošije rangiranog suparnika u grupnoj fazi. Na SP-u 2018. u Rusiji Hrvatska je pobijedila Nigeriju s 2:0 u prvoj utakmici. Na SP-u 2022. u Kataru Hrvatska je svladala Kanadu s 4:1 nakon ranog vodstva Kanađana. Na Europskom prvenstvu 2021., Hrvatska je osigurala prolaz u nokaut-fazu pobjedom nad Škotskom 3:1. Predviđanja stručnjaka su da će se taj dobar niz nastaviti i protiv Albanije.

Podsjetimo, ranije smo pisali da pobjeda Portugala nad Češkom (2:1) u sudačkoj nadoknadi utakmice prvog kola skupine F na Euru utječe na moguće protivnike Hrvatske u nokaut-fazi. Hrvatska se, dakako, još mora kvalificirati za eliminacijski dio prvenstva. Nakon teškog poraza od Španjolske (0:3) u prvom kolu, gotovo je izgubila šanse da bude najbolja u skupini. Danas igra protiv Albanije u 15 sati.

VEZANI ČLANCI:

Unatoč porazu od Španjolske, Hrvatska je i dalje favorit za prolazak skupine. Analitičari s platforme Football Meets Data izračunali su da Hrvatska ima samo 3% šanse za prvo mjesto, ali deset puta više za drugo mjesto, dok su najbolje šanse za treće mjesto, s 51%. To bi gotovo garantiralo prolazak dalje, jer četiri od šest najboljih trećeplasiranih momčadi iz skupina idu u osminu finala. Hrvatska ima 67% šanse za plasman u osminu finala.

Međutim, pobjeda Portugala povećala je izglede (21%) da će Portugal biti protivnik Hrvatske u osmini finala. Drugi mogući protivnici Hrvatske u prvoj nokaut rundi uključuju Švicarsku, koja ima najviše izgleda (24%) zbog mogućnosti da Hrvatska, ako završi treća u skupini B, igra protiv pobjednika skupine E. Treći najizgledniji protivnik je Njemačka, s 11% šanse da će se Hrvatska susresti s njima u toj fazi natjecanja.

Ostali potencijalni protivnici Hrvatske su Slovačka (9%), Rumunjska (9%), Turska (7%), Škotska (6%), Mađarska (4%) i Belgija (3%) Ostale momčadi imaju tek jedan posto šanse ili manje. Ove projekcije, da podsjetimo, temelje se na analizi nakon što su momčadi odigrale samo jednu od tri utakmice u skupinama.

FOTO Koje nekretnine posjeduje Zlatko Dalić? Izbornik Hrvatske novac je uložio u luksuzne zgrade

Berlin: Susret Španjolske i Hrvatske u 1. kolu skupine B na Europskom prvenstvu
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije