Najkonkurentniji olimpijac uoči odlaska na zOI

Ivica: Pri padu sam se zamalo jako teško ozlijedio

Ivica Kostelić
AFP
04.02.2010.
u 09:06

Imao sam puno sreće što sam u Kranjskoj Gori pao na lijevo koljeno, jer desno ne bi izdržalo, pa me u Vancouveru vjerojatno ne bi ni bilo - rekao je Ivica.

Ivica Kostelić najveća je naša olimpijska nada. Uostalom, ne svrstavaju ga zalud eksperti među kandidate za dvije medalje, u slalomu i superkombinaciji. Dogodi li se to, teško će biti zamisliti sretnijeg čovjeka na planetu od najboljeg hrvatskog skijaša.

OI kao Ujedinjeni narodi

U obitelji Kostelić olimpijske medalje su iznad svega. To je naglašeni stav Ante Kostelića koji je u olimpijskom duhu odgojio i Janicu i Ivicu.

– Pobjeda u Svjetskom kupu sportski je možda vrednija, no Olimpijske igre imaju najveću simboličku vrijednost. One su najveća moguća smotra ljudskog roda. One su posebne poput Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Na tom putu Ivici bi znatno mogao pomoći njegov otac Ante koji postavlja stazu za kombinacijski slalom 16. veljače.

– Taj će slalom biti zahtjevniji od mnogih. Tako ga i treba postaviti, kako bi tehničari mogli koliko-toliko nadoknaditi prednost koju će spustaši imati i koja će biti tim veća što spust bude duži.

Mnogi se pitaju mogu li skijaške velesile izvršiti pritisak na Antu Kostelića da postavi manje zahtjevnu stazu.

– Moj otac nije osoba podložna pritiscima.

Po čemu će se sjećati 2009?

– Sjećat ću je se ponajprije po vodstvu u ukupnom poretku Svjetskog kupa, ali i po tome što sam morao propustiti Svjetsko prvenstvo zbog ozljede leđa. No, čovjek uči i iz takvih iskustava. Posljednja rehabilitacija, nakon operacije koljena u prosincu, bila je brza, što je dobrim dijelom posljedica iskustava iz prijašnjih operacija.

Nema pritiska velikih

Mogu li vaša bolna leđa biti stvar prošlosti, nešto što se neće javljati ponovo?

– Kako je riječ o deformaciji diskova, to nikad neće postati prošlost, jer diskovi ne mogu postati mlađi. Kod vrhunskih sportaša stare ubrzano, ali se brigom o tijelu ta bol može držati podnošljivom. Opterećenja su velika, no morate svakodnevno vježbati i moliti Boga da vam se to ne ponovi.

Ivica se nada da na ZOI neće osjetiti siječanjski umor.

– Oni koji su više nastupali u siječnju, poput Raicha i Zurbriggena, u Vancouveru će moći više i pokazati jer će biti odmorniji. Olakšavajuće je to što na ZOI nema pritiska velikih nacija kao u Svjetskom skijaškom kupu. Svaka zemlja ima pravo na četiri skijaša po disciplini – napominje Ivica koji puni baterije u Daruvarskim toplicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije