Pekinezerica nije birala...

Bijesna kujica ugrizla Hrvata i Slovenca

03.01.2009.
u 19:49

VUKANOVEC – Bijesna pekinezerica Mare ugrizla je vlasnika Krešimira Žuneka iz međimurskog sela Vukanovca i njegova šurjaka iz Slovenije. Idući dan, na Staru godinu, uginula je u karanteni, a u petak je potvrđeno je da je zaražena opasnim virusom. Kuja stara dvije godine nije bila cijepljena protiv bjesnoće, a kako je prije dva tjedna okotila pet štenaca, morali smo ih eutanazirati – kaže veterinarski inspektor Ljubomir Kolarek. Ugrizeni su cijepljeni, a na obradi u Zavodu za javno zdravstvo bilo je devet osoba koje su posljednih dana bile u kontaktu sa psom. Vlasnik Krešimir Žunek kaže da im je u posjetu bila rodbina iz susjedne Slovenije.

– Kuja je nakon što se okotila bila vrlo nervozna. Veterinar je rekao da ima nekakvu depresiju. Dobila je injekciju, no i dalje je bila razdražljiva – ispričao je vlasnik koji kaže da je nisu stigli cijepiti protiv bjesnoće jer su je stalno pratile bolesti. Pretpostavlja se da je pas zarazu pokupio od neke divlje životinje.

– Bojim se za zdravlje, no vjerujem da će sve dobro završiti jer me ugrizla preko hlača, pa rana nije duboka. Šurjak, nasreću, nije ni prokrvario – kaže K. Žunek. Pekinezerica je ogrebla i susjedu, pa je, uz obitelj Žunek i njihovu rodbinu, i ona pregledana.

Žunek kaže da je odmah nakon ugriza cijepljen protiv bjesnoće. Stručnjaci kažu da nema posebnog lijeka protiv te bolesti. Liječenje se sastoji od davanja imunoglobulina i cijepljenja protiv bjesnoće. (ibe)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije