OBLJETNICE Priprema se gradnja nove natkrivene bine koja će služiti za bleiburške komemoracije

Bleiburško polje na upravljanje crkvi?

obz-03-txt.jpg
import
12.05.2006.
u 19:01

Neposredno nakon sutrašnje komemoracije u Bleiburgu počet će gradnja nove natkrivene bine čiji idejni nacrt prvi objavljujemo. Autor je zagrebački arhitekt Petar Babić uz suradnju kolege arhitekta Zorana Bartoleca, a ona će biti zamjena za postojeću urušenu binu koja je bila izvedena od montažnih cjevastih nosača fasadne skele. Predviđena nova bina bila bi dugoročnije rješenje, a bila bi sastavljena od tri funkcionalna dijela: od glavne bine za misna slavlja s oltarom i križem te pratećim prostorijama iza same bine, od bine za crkveni zbor i od bine s govornicom u sredini kompleksa predviđene za voditelja komemoracije i eventualno za molitve pripadnika drugih vjera.

Dijelovi bine za misno slavlje i bine za govornicu bit će odignuti od okolnog terena za 80 centimetara, a dio predviđen za kor odignut je stupnjevano za 20-60 centimetara. Prostor osiguran za svećenike iza oltara predviđen je u više razina.

Nakon uklanjanja postojeće urušene bine, počet će postavljanje temelja za novu binu. Iskopani materijal upotrijebit će se za ugradnju ispod betonskih povišenih podnih ploča. Uredit će se i okolni teren, posaditi cvijeće i zimzelene sadnice, a možda i popločiti, što pak ovisi o dotoku novca.

Troškovi gradnje
Podovi i sjedala na bini bit će izvedeni u lijevanom dekorativnom betonu na način pranog kulira. Oltar će se izvesti kao drveni prijenosni stol s umjetničkom intervencijom, isto kao i propovjedaonica. Govornica će biti drvena i prijenosna. Zidne plohe iza oltara i kora bit će izvedene u donjem dijelu od armiranog betona te obložene s unutarnje strane dekorativnim drvenim letvicama, a izvana će se žbukati.

Predviđeno je da ukupni troškovi budu između 150 i 200.000 eura, a očekujemo da će u tome pomoći Vlada, kao i donacije iz iseljeništva kaže Bože Vukušić, tajnik i glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, udruge koja već desetljećima organizira bleiburške komemoracije i brine se o tamošnjem spomen-području.

Gotovi radovi
Radovi bi trebali biti gotovi još ove godine, a za gradnju postoje i preliminarne ponude. No, kako je projekt u međuvremenu još mijenjan i poboljšavan, tražit će se nove ponude. Bina će se graditi na staroj parceli, gotovo na istom mjestu gdje je bila i dosadašnja, za koju je izdana dozvola da se može prenamijeniti u spomen-park. Nova parcela, koja je nedavno kupljena, još ima namjenu isključivo kao poljoprivredno zemljište pa se na njoj ništa drugo do daljnjega ne može raditi.

Usporedno s pripremama za gradnju nove bine traju i konzultacije u crkvenom vrhu kojemu je, zasad još neformalno, predloženo da se Katolička crkva prihvati upravljanja spomen-parkom u Bleiburgu. O tome, naime, traju konzultacije između Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH koje bi trebale za to dati zeleno svjetlo. Jer, ondje se planira gradnja muzeja, kapelice i manjeg samostana za jedan od hrvatskih crkvenih redova.

Vlasnik cijelog područja ostao bi Počasni bleiburški vod, odnosno njegovi članovi, a Crkva bi preko tog reda upravljala tim područjem. HBK i BK BiH moraju odlučiti hoće li se toga prihvatiti, a ako odgovore pozitivno, odlučili bi i o tome koji bi to bio red.


Stara bina: Srušio je obilan snijeg

Do prošlogodišnje komemoracije, koja je bila i 60. obljetnica Bleiburga i Križnoga puta, za svetu misu služila je montažna bina koja je uređivana i dotjerivana uoči svake komemoracije. No, u Austriji je ove zime padao obilan snijeg koji ju je, kako se vidi i na fotografiji, posve uništio. Utvrđeno je da se ona ne može popraviti. Za sutrašnju će komemoraciju biti unajmljena mobilna bina.


Bilo je upitno pokroviteljstvo

Ostalo je nepoznato da je jedan od glavnih razloga sukoba između Bože Vukušića i Zdenke Babić-Petričević, predsjednice saborskog Odbora za useljeništvo, bio u tome što je ona htjela Počasnom bleiburškom vodu oteti organizaciju komemoracija i prebaciti je na Odbor. PBV je, kaže Vukušić, to rezolutno odbio jer ne želi da itko to preuzme iz politikantskih razloga. Zatim je Vukušić dobio i otkaz u Saboru, i to na temelju pisma dotične predsjednice Odbora u kojemu piše da nije dolazio na posao, iako jest, pa je u pitanje došlo i saborsko pokroviteljstvo nad sutrašnjom komemoracijom. Vukušić je najavio odgovor na svoj otkaz, i to prije svega predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu, ali ga je odgodio dok ne prođe sutrašnja komemoracija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije