mogućnost za još 1000 plaža!

Hrvatska će tematizirati plaže, ulaz se neće naplaćivati

25.07.2013., Dugi otok, Sakarun - Uzduz i poprijeko Dugog otoka u zadarskom arhipelagu u ljetnim danima prepuno je turista, a najomiljenija plaza zasigurno je Sakarun, koja sa nalazi u uvali pokraj mjesta Veli Rat. Pjeskovita plaza sa tirkizno cistim more
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
13.04.2015.
u 21:00

Ubuduće će sve plaže biti podijeljene u 14 kategorija, a lokalne će samouprave birati što žele ponuditi gostima

Hrvatska će tematizirati svoje plaže, ali one i dalje ostaju otvorene, javne, ulaz se neće naplaćivati, niti, unatoč propisanom broju kvadrata po osobi, rastjerivati 'prekobrojne' kupače.

Sada imamo 900 plaža

Dvojbe oko budućeg režima korištenja plaža iskrsnule su nakon što je predstavljen Nacionalni program upravljanja i uređenja plaža. Cilj je rasterećivanje postojećih i uređenje novih plaža, nikako ograničavanje u bilo kojem smislu, uvjeravaju u Ministarstvu turizma. 

Trenutačno se plažama smatra nešto više od 900 jadranskih uvala, na kojima se redovito mjeri kvaliteta mora, a autori nacionalnog programa smatraju da duž obale ima mogućnosti za najmanje još toliko novih, uređenih plaža. 

– Hrvatska ima šest tisuća kilometara obalne crte, od čega se samo nekoliko postotaka koristi za plaže i vjerujemo da ima prostora za bar još tisuću novih plaža, a možda i dvostruko više od toga broja. To su, međutim, samo grube procjene, čime točno raspolažemo znat ćemo uskoro, jer završava se nacionalni katastar morskih plaža. Svaka ga jadranska županija priprema za svoj prostor – otkriva Dragan Magaš, profesor opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, koji je angažiran na izradi Nacionalnog programa upravljanja plažama. 

Tematiziranje plaža na eko, obiteljske, kulturne, sportske, romantične, party plaže... nije zamišljeno kao obaveza. Svaka će jedinica lokalne samouprave odlučivati što želi s plažama na svom području, a na postojećim uređenim plažama ne očekuju se veće promjene. 

– Gradska plaža poput crikveničke ili ona u Baškoj, recimo, vjerojatno će ostati kakve jesu. Tematiziranje plaža je prilika da ponudimo višu, bolju uslugu gostima, ali i veći izbor i manje gužvi – napominje Magaš.

A upravo su gužve na plažama, na kojima se u ljetnom vrhuncu sunča s tuđim japankama pod nosom, postale jedan od najčešćih prigovora turista koji se odmaraju na Jadranu, pokazalo je istraživanje Instituta za turizam Tomas 2014.

Ne čudi, na pojedinim plažama kupači se sada moraju zadovoljiti s nepunih 0,5 četvornih metara po osobi. Buduće plaže, tematizirane u ukupno 14 kategorija, morat će po osobi imati pet do 15 kvadrata, pitku vodu, tuševe, pokretne zahode, jednostavnije ugostiteljske objekte, spasioce, WI-FI, te, prema vlastitoj temi, od baldahina na romantičnim plažama, do igračaka na plažama za obitelji s djecom. 

Kraj posla 2020.

– Svoje plaže na taj način može tematizirati lokalna samouprava, ali one mogu i u koncesiju – kaže Magaš, koji je sličan model već razrađivao za Kvarner i Šibensko-kninsku županiju.  

Preobrazba plaža i njihovo brendiranje treba završiti do 2020., no u Ministarstvu turizma prve rezultate ljepših i većih plaža očekuju već ovog ljeta.

>> Lorencin o Kuparima: Nadam se ćemo kroz dvije, tri godine vidjeti konačan rezultat ove priče

>> Ministarstvo turizma i dalje će sufinancirati Ultru

Komentara 8

TH
than
23:33 13.04.2015.

Jel' ovo neka tragikomedija ? Ili bajna ideja onih silnih uhljebljenih u ministarstvu turizma koji ne znaju sto bi radili, pa eto, da nesto izmisljamo da ispadne da kao nesto radimo. Cuj to plaza za surfere... Hoce li postaviti ogromne ventilatore ili ce nazvati ju plazom za surfere, jer, eto priroda tako napravila ?!?!

GI
gismund
22:43 13.04.2015.

bez veze....najgore je što unaprijed znamo da će samo u startu biti besplatne, a koju godinu potom krenut će naplata ulaska na plaže jer, jelte, ulagalo se pa se investicija mora vratiti

Avatar bambam
bambam
08:44 14.04.2015.

Platis 7 dana u hotelu masne pare a onda ne mozes biti na plazi jer moras platiti lezaljku. Nece oni naplacivati ulaz, ali nece moci biti na plazi jer nema mjesta koje nije zauzeto lezaljkom koju moras platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije