POLITIKA

Godinu uoči lokalnih izbora obilježila je promjena vlasti Varaždinske županije

29.12.2008.
u 16:51

U godini na izmaku političku je scenu Varaždinske županije obilježila lipanjska smjena županijske vlasti na čelu s Radimirom Čačićem. Sve ostalo bile su međustranačke čarke, uobičajeni politički folklor u iščekivanju lokalnih izbora u svibnju 2009. godine.

Pandorina kutija
Smjene vlasti neposredno uoči izbora u političkom životu nisu česte, sve ako se i promijene političke snage u skupštini, jer ih javnost negativno doživljava. No Pandorinu je kutiju otvorio Čačić, krenuvši u pregovore sa SDP-om, kako bi iz Županije izbacio HSLS, što mu se obilo o glavu.

Prisjetimo li se tadašnjih Čačićevih izjava, kao glavnog i odgovornog za svoju smjenu, isticao je HSLS-ova gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka.

Sad, je li Čehok štitio svoju ekipu u Županiji, ili je intervenirao sam premijer Ivo Sanader i skršio lijevi blok koji se počeo formirati na sjeveru, tako što je preslikao državnu koaliciju, u konačnici nije ni važno. HSLS, HDZ i HSS, uza svesrdnu pomoć dva prebjegla haenesovca te “letećeg” Mladena Greguraša, kojemu rijetki znaju stranku, formirali su novu županijsku vlast i postavili za Župana Zvonimira Sabatija iz HSS-a.

Čačić za Zagreb
Na sljedećim izborima Čačića neće biti, jer je i službeno promijenio prebivalište, i prijavio se u rodni Zagreb. Tamo će ukrstiti koplje s Milanom Bandićem u borbi za prvu fotelju metropole. Za sobom ostavio je Predraga Štromara, koji će predvoditi koaliciju HNS-a i SDP-a na izborima za Varaždinsku županiju.

Čačića tako neće biti ni u Varaždinu, što su neki očekivali, pa će protukandidat Čehoku biti dogradonačelnik Varaždina iz HNS-a Zlatko Horvat.

Za Varaždin zanimljivo je to što se u njemu, unatoč razlazu u Županiji, održala koalicija HSLS-a i HNS-a. Štoviše, ta koalicija funkcionira neuobičajeno složno. Rame uz rame podnijeli su napade zbog gradnje Mercatora pokraj varaždinskoga groblja i zanemarili peticiju koju su građani potpisivali u veljači. Zajedno su sagradili novu i skupu sportsku dvoranu, a zajedno ulaze i u projekt obrade smeća pokraj Kućana te ćemo vidjeti kako će reagirati na još jednu peticiju.

Ovog puta peticiju im spremaju mještani Kućana koji ne žele obradu otpada pokraj svoga naselja, a prema najavama, predat će je danas. No ne bude li većih unutarnjih potresa u HNS-u, ta će stranka svejedno biti protivnik HSLS-u na izborima u Varaždinu. U završnoj su fazi dogovori HNS-a i SDP-a o predizbornoj koaliciji.

Još će se vidjeti što će biti s HSS-om. Njihov jedini vijećnik Robert Podolnjak u prošloj je godini doslovno isisao krv na slamku Čehoku i koaliciji, upozoravajući na brojne nepravilnosti i otvarajući afere. Time je i on postupao suprotno opredjeljenju svoje stranke na državnoj i županijskoj razini. Stalnim angažmanom vjerojatno je uvećao rejting HSS-a u Gradu, što bi se moglo preliti u glasove pa će biti zanimljivo vidjeti uz koga će HSS u Varaždinu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije