VREMENSKA PROGNOZA

Toplinski val zahvatio je Hrvatsku: Pripremite se, bit će još i gore

Danas se očekuje vrhunac toplinskog vala u Hrvatskoj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
07.07.2021.
u 09:25

Zbog opasnosti od toplinskog vala HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer.

Zbog visokih temperatura koje nas očekuju od danas je u Hrvatskoj na snazi "žuto" upozorenje na toplinski val, što znači da je riječ o umjerenoj opasnosti za građane. 

Danas će biti sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren jugozapadni, na istoku jugoistočni. Očekuje se da će na Jadranu biti slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na sjevernom dijelu ponegdje i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura u Hrvatskoj će uglavnom biti od 32 do 37°C, navode iz DHMZ-a. 

Zbog opasnosti od toplinskog vala HAK savjetuje svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer. Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu.

Koliko će biti vruće, jasno se vidi i po temperaturama pod kojima su se probudili građani Lijepe Naše. Najviša temperatura zabilježena je na dubrovačkom aerodromu, gdje je u 8 ujutro bilo 29°C. Ostatak Dalmacije imao je isto tako visoke temperature, za koje se očekuje da bi mogle rasti. Najniža temperatura je pak zabilježena u Otočcu gdje je bilo 17°C.   

Foto: DHMZ

Sutra se očekuju još i više temperature te će dio Hrvatske bio pod crvenim upozorenjem DHMZ-a. 

– Pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, te vruće i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, na Jadranu u drugom dijelu dana mjestimice zapadni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, u gorju malo niža, a na Jadranu između 21 i 26°C. Najviša dnevna uglavnom između 34 i 39°C, ponegdje na Jadranu i u gorju malo niža – navode iz DHMZ-a. 

VIDEO: Evo kako rashladiti automobil tijekom ljetnih vrućina

Komentara 1

Avatar Svračak
Svračak
09:48 07.07.2021.

Mnogima je to jedini znoj koji će danas proliti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije