sastanak na ksaveru

Katolička crkva pristala na nadzor financija

'24.02.2011., Ksaverska 12, Zagreb - Nova zgrada Hrvatske biskupske konferencije.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
20.04.2012.
u 16:52

Komisije su ovaj prvi sastanak ocijenile iznimno korisnim izražavajući nadu da će se i na ovoj i na drugim razinama i u budućnosti razgovarati s jednakom otvorenošću u traženju općega dobra.

Katolička crkva pristala je na nadzor novca koji dobiva iz državnog proračuna. To je jedan od zaključaka prvog susreta crkvene i državne komisije, koji je održan u petak u zgradi Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, kojemu novinari nisu mogli prisustvovati, pa je nakon sastanka sročeno zajedničko priopćenje.

– Jasno je naglašeno da je Crkva uvijek bila i jest otvorena za nadzor mjerodavnih državnih tijela radi transparentnosti namjenskoga trošenja proračunskih sredstava. Crkvi je do toga stalo i zbog iznošenja istine o financiranju i korištenju novca iz državnoga proračuna. Svjesni naslijeđenih i sadašnjih poteškoća koje se tiču povrata i naknade oduzete imovine, izneseni su stavovi i iskrena želja da se nastave započeti razgovori – piše u priopćenju, s time da su za svako od "navedenih pitanja i drugih koja se tiču četiriju ugovora komisije odlučile uspostaviti radna tijela koja bi jamčila stručan pristup i promicanje učinkovite suradnje".

Na sastanku su iznesena objašnjenja stavova dviju strana o aktualnim pitanjima kao što su prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, mjesto vjeronauka u školskoj nastavi te važnost spomena na žrtve ratnih i poratnih stradanja tijekom novije hrvatske povijesti, a "obje su se strane usuglasile da se u međusobnoj komunikaciji i u javnim istupima mora biti odmjeren, poštujući različitost mišljenja".

Komisije su ocijenile ovaj prvi sastanak iznimno korisnim izražavajući nadu da će se i na ovoj i na drugim razinama i u budućnosti razgovarati s jednakom otvorenošću u traženju općega dobra.

S crkvene strane bili su kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i predsjednik komisije, mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, mons. Ante Ivas, biskup šibenski, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK i tajnik komisije, a u državnoj Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama Orsat Miljenić, ministar pravosuđa i predsjednik komisije, Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, Rajko Ostojić, ministar zdravlja, Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Tomislav Saucha, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH i Franjo Dubrović, tajnik komisije.

Komentara 48

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
17:45 20.04.2012.

katolicka crkva kao i bilo koja druga vjerska zajednica trebaju se financirati iz privatnih donacija, a ne iz proracuna

AD
adan
17:36 20.04.2012.

Milosrdnica pristala nakon 20 godina a mogla je i ne pristati.Ništa se promijenilo ne bi.

SP
spartak
20:37 22.04.2012.

Luftbrenzer, imaš baš pravi nick, dobro si izabra. Premda si mogao i, recimo, Dumme August

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije