U POVODU

Mreža svih mreža

19.05.2006.
u 19:00

Suradnja hrvatskoga pravosuđa s Njemačkom je sramotna, spora, dokumenti i svjedoci su nedostupni, oteže se svuda gdje se može, podmeće se preko medija... I zbog svega toga Hrvatska još nije zrela za ulazak u EU! Štoviše, bačeni smo u isti koš sa Srbijom i Crnom Gorom, kojoj Nijemci zamjeraju isto to. Sve su to ocjene i poruke koje dolaze od njemačkih sudaca i tužitelja iz postupka protiv Krunoslava Pratesa u Münchenu. Optužbe koje su i te kako oštre, neugodne, i to baš kad Hrvatska pregovara s EU. Jer ne treba sumnjati da će sud i tužiteljstvo o opstrukcijama iz Hrvatske pedantno izvijestiti mjerodavna njemačka državna tijela i da će informacija o tome doći i do Bruxellesa.

S druge strane, ocjene su očekivane jer je općepoznato da u Hrvatskoj pravosuđe još ne funkcionira, da je ono jedan od glavnih kamena spoticanja u našem približavanju EU i da je u nas pravna država dobrim dijelom još samo lijepa želja na papiru.

Zanimljivo je, međutim, da te ocjene u našoj zemlji kao da previše ne uzbuđuju ni državna tijela ni medije. To više što one nisu izrečene samo prekjučer, kad je do daljnjega prekinuto suđenje Pratesu, nego i ranije. Je li možda riječ o svojevrsnoj zavjeri kako bi se upropastilo spomenuto suđenje i tako otklonila opasnost za bivše visokopozicionirane udbaše? Previše je elemenata u cijeloj priči koji i te kako bude sumnju da su u opstrukciju s hrvatske strane uključeni ne samo spomenuti udbaši, koji bi trebali ili svjedočiti ili biti procesuirani, a koji su danas umirovljeni, nego i njihove produljene ruke, pipci koji su danas raspoređeni u različitim državnim tijelima, politici uopće, medijima...

Riječ je o mreži koja i danas funkcionira, koja se propašću Jugoslavije i Udbe nije ugasila, nego je samo nastavila raditi s novim ciljevima i u novim okolnostima, i tko zna tko koga sve drži u šaci, tko je čiji igrač, tko koga zastupa i brani, tko u sjeni vuče konce... No, sve je to manje važno. Mreža kao takva može postojati, interesni i svaki drugi lobiji svuda se povezuju i štite. Ali je druga stvar kad su u službi te mreže i državne, javne institucije, i to u funkciji prikrivanja kaznenih djela, u opstrukciji pravosuđa, a usto se koriste pojedinim medijima za lansiranje svojih nakaradnih verzija. Gdje su sad ti navodno slobodni hrvatski mediji, zašto ne idu tragom izrečenih njemačkih ocjena? Zar to gotovo nikoga ne zanima?

Pa nije riječ o običnom lopovluku nego o ljudskim životima, o ljudskim glavama koje su udbaški ubojice skidali po nalogu tadašnje Partije.

Na žalost, ne potvrđuje li se nanovo da je Udba naša sudba? I da njezina "mreža svih mreža" funkcionira savršenije od interneta!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije