VIJESTI

NAPADNUT VIJEĆNIK SDSS-a

10.04.2002.
u 00:00

KNIN - Zbog napada na Dragoljuba Čurkovića, vijećnika SDSS-a u kninskom Gradskom vijeću i predsjednika Srpskog kulturnog društva "Prosvjete" u Kninu, šibenska je policija u Županijski istražni centar privela Hrvoja Čačića (29) iz Vrpolja pokraj Knina i protiv njega podnijela kaznenu prijavu. Hrvoje Čačić je, po policijskom priopćenju, jučer, 8. travnja, u 17,30 sati u kafiću "Upitniku" u Kninu bezrazložno najprije verbalno a onda i fizički nasrnuo na Dragoljuba Čurkovića. Prijeteći mu, udario ga je u glavu praznom pivskom bocom, a kad je pao na pod, nekoliko ga je puta udario nogom u prsni koš. (H)

OD NJEMAČKE VLADE 800.000 EURA ZA RAZMINIRANJE

ZAGREB - Njemačka je vlada donirala 800.000 eura za projekt razminiranja u Hrvatskoj, priopćila je jučer humanitarna nevladina udruga Arbeiter-Samariter-Bund (Radničko-samarićanski savez". ABS je odabran za provedbu navedenog projekta, kojim će se razminirati 380.000 četvornih metara miniranog područja s naglaskom na okućnice, školska dvorišta, poljoprivredna dobra i infrastrukturu. ABS je u svom dosadašnjem djelovanju u Hrvatskoj razminirao 1,6 četvornih kilometara. (H)

LANI NEISPRAVNO 6180 TONA UVOZNE HRANE

ZAGREB - Državni inspektori lani su obavili 39.827 pregleda uvoznih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a prekonotrolirano je 736.356 tona različitih artikala. Navodi to glavni državni inspektor Branko Jordanić i dodaje kako je na analizu poslano 9099 uzoraka hrane. Inspektorat ističe da je u promet zabranjeno stavljanje 6535 tona različitih prehrambenih proizvoda, od čega je u inozemstvo vraćeno 6180 tona, a 355 tona neispravne hrane je uništeno. Inspektorat je lani, naglasio je B. Jordanić, podnio 40 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv uvoznika. (slm)

KNJIGA O HRVATSKIM ZNANSTVENICIMA U SVIJETU

ZAGREB - "Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu" naziv je knjige urednika prof. dr. Janka Heraka, predstavljene jučer u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. U knjizi, u izdanju Hrvatsko-američkog društva, obrađen je životni put i znanstveni rad devetero znanstvenika koji su karijeru započeli u Zagrebu, a svjetsku slavu stekli širom svijeta - matematičara Zvonimira Janka, geodeta i kartografa Stjepana Horvata, fizičara Vladimira Glasera, biofizičara Stjepana Marčelje i Jasne Peter-Katalinić, računalnog znanstvenika Danka Gajskog, molekularnog genetičara Miroslava Radmana, biologa Davora Soltera i patologa Ivana Damjanova. O svjetskome značenju njihova znanstvenog djela najbolje govori podatak o njihovoj citiranosti. Tako je, primjerice, jedan rad prof. Soltera u posljednjih 30 godina citiran 896 puta, a najcitiranijeg Einsteina 1300 puta. (vša)

POČELO PROLJETNO ZASJEDANJE HBK

ZAGREB - U Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu jučer ujutro počelo je 24. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferecije pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Zasjedanje će trajati do 12. travnja, a uz hrvatske biskupe, nazočni su i apostolski nuncij Giulio Einaudi, ljubljanski nadbiskup Franc Rode, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, biskup iz Češke Josef Hrdlička, subotički biskup Ivan Penzes te tršćanski biskup Eugenio Ravignani. Nadbiskup Bozanić zamolio je apostolskog nuncija da Svetom Ocu prenese "našu odanost i zajedništvo, praćeno dnevnim molitvama za Njegovu Svetost". (zde)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije