07.05.2015. u 11:45

Prije nego što 
je preuzeo najutjecajniju ali 
i najomraženiju političku poziciju, šef HDZ-a našao 
se prvi na listi najnegativnijih političara

Tomislav Karamarko u predizbornu kampanju ulazi kao daleko najizgledniji kandidat za budućeg premijera, a trenutačni gospodar Banskih dvora Zoran Milanović proći će puno bolje nego što bi trebao s obzirom na to da je iza njega jedan poprilično neuspješan premijerski mandat. Istraživanja javnog mnijenja, koliko god ponekad bila manje točna od gledanja u šalicu kave, ipak pravilno predviđaju političke trendove. Prema najnovijim istraživanjima HDZ može računati na podršku oko 30 posto biračkoga tijela, dok se SDP-ov “termometar popularnosti” vrti oko 24 posto.

Na prvi pogled mogao bi se donijeti zaključak da dvije vodeće stranke, ta dva oka u hrvatskoj glavi, mogu mirno čekati izbore. Uvjerljivo su najjače stranke koje nemaju ozbiljnu konkurenciju. Ali to je ružičasti pogled na hrvatsko dvostranačje koje i nije tako stameno kako se čini na prvi pogled. Dvije najjače stranke ugrabile su 54 posto biračkog tijela, što znači da ih u ovome trenutku ne podržava 46 posto birača. Politička scena očito je spremna za treću opciju koju dosad ipak nisu ispunili ORaH Mirele Holy i Živi zid Ivana Sinčića. Znakovito je da već sada Most metkovskog gradonačelnika Bože Petrova ima podršku 2,1 posto iako još nije ozbiljno zagrizao na nacionalnoj razini. Svoju sadašnju snagu crpi uglavnom u Dalmaciji. Ako se Mostu pridruži i bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet, onda ova nova politička snaga ima sasvim dobre izglede da izbori svoje mjesto u Saboru.

HDZ mora spriječiti još jedan udar s boka koji ga, sudeći po nervoznim reakcijama, posebno proganja. Sada je već posve izvjesno da će Željka Markić izići na izbore, a to znači da će odgristi jedan dio HDZ-ova izbornog kolača. Teško je reći koliko će biti velik taj zalogaj, ali HDZ to teško prihvaća jer smatra da je to napad na njegovu izbornu bazu. U tom svjetlu treba tumačiti i ove apsurdne napade na Željku Markić iz redova HDZ-a. Dojučerašnju saveznicu i ideološku suputnicu pokušavaju u medijima predstaviti kao neku vrstu “izdajnice i udbašice”. Ovakvi napadi ništa ne govore o Željki Markić, koja bi prije mogla biti britanska prijestolonasljednica nego ono za što je pokušavaju optužiti, nego zapravo razotkriva HDZ koji očito ne može podnijeti zdravu konkurenciju na desnom biračkom spektru. (Željka Markić puno se uvjerljivije može kritizirati zbog nekih drugih političkih pogrešaka i manjkavosti, ali o tome neka razmišljaju dobro plaćeni HDZ-ov stratezi). Iako se trenutačno može steći krivi dojam da je Željka Markić usamljena te da nema neke velike izglede na izborima, ona ima dosta saveznika koji bi mogli znatno pogurati njezin politički projekt. Neke bi akvizicije, ako se realiziraju, mogle bi ozbiljno uzburkati političku scenu.

Kao izgledni budući premijer Tomislav Karamarko ima i dodatni problem jer se, prije nego što je preuzeo najutjecajniju ali i najomraženiju političku poziciju, našao prvi na listi najnegativnijih političara u državi. Razumno je postaviti pitanje što će se tek dogoditi kada sjedne na premijersku stolicu koja sama po sebi generira nepopularnost. Tim više što će budući premijer morati pokrenuti neke radikalne poteza ako želi izvući zemlju iz krize. Karamarko će prvo morati postati još nepopularniji da bi tek u drugoj fazi mandata, ako sve bude išlo dobro, mogao brati plodove teškog rada. Stoga treba imati razumijevanja za ozbiljno lice i “patnje budućeg premijera Karamarka” iako mu se, kako vidimo, smiješi izborna pobjeda.

Komentara 51

ZE
zemljamoja
12:49 07.05.2015.

miskec56.... Hrvati su tako već odlučili, dvotrećinska većina s premijerom Karamarkom uskoro ulazi u Hrvatski državni sabor, tako će se opet zvati. Dvotrećinska većina tako će odlučiti u Hrvatskom državnom saboru koju će HDZ imati.

Avatar misslea
misslea
12:07 07.05.2015.

Istraživanja javnog mijenja..da nisu to ona ista u kojima je BIVŠI predsjednik BIO najpopularniji političar i trebao pobijediti predsjednicu? :)

ZE
zemljamoja
12:47 07.05.2015.

Zemlja moja Hrvatska konačno će biti HRVATSKA. Nikada više manjina neće terorizirati većinu, nikada više manjina neće upravljati većinom zbog čega su se i dogodila sva zla na ovim prostorima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije