položio svijeće za žrtve agresije

Plenković posjetio Veleposlanstvo: 'Održivost snažne potpore jamstvo je da će Ukrajina pobijediti'

Plenković zapalio svijeće za žrtve rata u Ukrajini
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/7
24.02.2023.
u 10:48

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posebno važnim istaknuo je veliku solidarnost i potporu cijele međunarodne zajednice. Hrvatska je u tome, navodi, dala svoj doprinos.

U povodu obilježavanja prve godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj i s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem položio svijeće za žrtve agresije. "Došli smo iskazati solidarnost na godišnjicu početka brutalne ruske agresije na Ukrajinu", kazao je Plenković te istaknuo kako je Ukrajina prijateljska zemlja koja je među prvima priznala Hrvatsku.

"Ova agresija, ovaj rat koji je Putinov režim započeo protiv Ukrajine imao je za cilj prije svega u nekoliko dana srušiti demokratski izabranu vlast u Ukrajini, no to se nije dogodilo. Nije se dogodilo zahvaljujući hrabrosti ukrajinskog naroda, vojnika i vodstva", dodaje Plenković te ističe: "Onaj tko brani svoje ne može izgubiti. To je poznato, vidi se i danas". 

Posebno važnim istaknuo je veliku solidarnost i potporu cijele međunarodne zajednice. Hrvatska je u tome, navodi, dala svoj doprinos.

"Upravo je jedinstvena potpora međunarodne zajednice ključ uspjeha ukrajinske obrane i zbog kontinuiranoga režima sankcija u nekoliko krugova, ali isto tako i snažne potpore u vojnom i financijskom smislu. Održivost snažne potpore jamstvo je da će Ukrajina pobijediti u ovome ratu i da će se na kraju ostvariti njezini ciljevi", kazao je Plenković.

"Hrvatska će, koliko može, nastavljati davati svu potporu, uključujući naravno i vojnu potporu koja je bila vrlo konkretna i korisna za Ukrajinu. To ćemo činiti i dalje uvjereni da ogromna većina hrvatskoga naroda i ozbiljnih političkih aktera dijeli taj stav, stav Vlade i stav parlamentarne većine".

"Želim vam puno snage, puno hrabrosti, iskazujemo našu podršku i solidarnost. Želimo da Ukrajina u što kraćem roku ponovno bude zemlja sretnih ljudi, zemlja koja će se obnoviti i koja će se integrirati u europsku obitelj, Hrvatska vas na tom putu od srca podržava. Slava Ukrajini", zaključio je Plenković. 

VIDEO Godišnjica rata u Ukrajini: 'Pokopala sam sina koji je poginuo u službi'

Komentara 2

DU
Deleted user
11:15 24.02.2023.

Republiku Hrvatsku su mnoge države priznale 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu. Do kraja sječnja 1992 ju je priznalo 44 država. Ukrajina ju je priznala u jesen 1992. znači 9 mjeseci kasnije. Nadajmo se, da zaostak od 9 mjeseci se može interpletirati među prvim.

IX
ixajot
16:49 24.02.2023.

"Plenković ističe: "Onaj tko brani svoje ne može izgubiti. To je poznato, vidi se i danas"." - premijer je to malo parafrazirao, zapravo je šteta što nije bio kao što to on voli biti sasvim plastičan: "Onaj tko brani svoje može izgubiti. To je poznato, vidi se i danas po velikom broju izgubljenih ukrajinskih života."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije