vinkovci

Predstavljena knjiga dr. Miroslava Tuđmana 'Programiranje istine'

Programiranje istine Vinkovci (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
25.05.2013.
u 10:56

Kako je pojasnio autor, ova je knjiga neka vrsta rezimea četiri, pet knjiga do sada objavljenih, a bave se dezinformacijama o Domovinskom ratu, kriminalizaciji uopće hrvatske suvremene povijesti.

U kongresnoj dvorani hotela Slavonija u Vinkovcima, predstavljena je knjiga dr Miroslava Tuđmana \"Programiranje istine\" u kojoj se po prvi put daje stručna i znanstvena analiza i ocjena dezinformacija i kako one funkcioniraju. O knjizi su uz autora govorili predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima dr Dražen Švagelj koja je u suradnji s Hrvatskom sveučilišnom nakladom iz Zagreba, i organizirala predstavljanje knjige, urednica Anita Šikić i admiral u mirovini Davor Domazet-Lošo.

Kako je pojasnio autor, ova je knjiga neka vrsta rezimea četiri, pet knjiga do sada objavljenih, a bave se dezinformacijama o Domovinskom ratu, kriminalizaciji uopće hrvatske suvremene povijesti.

- Za razliku od prethodnih knjiga ova pokušava dati tumačenja zašto se zbivaju ovi procesi jer nije teško otkriti krivotvorine, daleko je teže objasniti zašto se javljaju i ponavljaju i u medijskom prostoru i u političkom životu. Vjerujem da sam u ovoj knjizi dao dosta dobra tumačenja tih obrazaca dezinformacija i dezinformiranja u medijima. Ovdje sam uzeo nekoliko najčešće spominjanih ili korištenih dezinformacija u medijima i na temelju njih pokušao objasniti te obrasce kako se oblikuju i kako funkcioniraju tako da idem od toga i od, s jedne strane Oluje, ali isto tako imali smo prije dvije godine priliku ponovo čuti kad je bilo obilježavanje obljetnice pada Vukovara na Hrvatskoj televiziji, plasiranje teze da je Vukovar izdan u Zagrebu, da Vukovar nije trebao pasti. Prema tome niz takvih ključnih primjera se ovdje koriste da bi se protumačili ovi obrasci kako funkcioniraju - rekao je dr Miroslav Tuđman.

Objašnjavajući tko programira istinu dr Tuđman je rekao kako, za razliku od drugih autora, misli da se radi o procesima globalizacije.

- Znači u pozadini toga je niz drugih centara moći koji nisu nužno u Hrvatskoj tako da su, prema mom mišljenju, nepotpune ocjene da iza toga stoji jedna ili druga politička opcija unutar Hrvatske jer su danas nositelji tih dezinformacija, a jasna stvar da ti centri moći izvana imaju svoje ekspoziture u Hrvatskoj.

- Naslov ove knjige govori da se vodi informacijski medijski rat, a da ljudi to i ne znaju. To je rat bez bojišnice, vojnika i bitke u kojemu se ne skidaju glave, ali se glave čine suvišnima. Informacijski rat ili programiranja istine što znanstvenim metodama prof Tuđman pokazuje, za posljedicu danas u Hrvatskoj ima unutarnju agresiju - rekao je Davor Domazet Lošo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije