EKOCID Inspekcija izašla na teren, ali još nije izdana zabrana radova

U Podacama se fekalije slijevaju s plaže u more

10.03.2009.
u 16:53

Bespravni radovi koji traju proteklih dana na inače prekrasnoj podačkoj plaži, a kojima dirigiraju Ivan Pralas i Zlatko Prlenda, vlasnici budućih apartmana na elitnoj poziciji, još će se neko vrijeme neometano provoditi.

Čeka se očitovanje
Mještani su ogorčeni jer su investitori plažu nasuli šutom od iskopa te bespravno postavili kanalizacijske cijevi u more, no nitko nije htio o tomu javno govoriti. Inspekcija je danas izašla na teren, međutim, još nije donijela rješenje o obustavi radova. Viši hidrograđevinski inspektor Ivica Čikotić, koji je s pomorskim kapetanom Joškom Kalajžićem obišao mjesto ekocida, kaže da se čeka očitovanje investitora Ivana Pralasa, koji je sada u Njemačkoj.

– Pomorsko je dobro dijelom devastirano i investitori nemaju dozvole za radove, niti imaju suglasnost Lučke kapetanije. No, zabranu ne možemo izdati sada, nego tek idući tjedan – objasnio nam je Čikotić.

Načelnik Općine Gradac Ivo Kosović, čija je kuća u samoj blizini sporne plaže, kaže da su njegove ovlasti ograničene.

– Općina i jest poslala inspekciju, i to je sve što smo mogli napraviti. Što se tiče kanalizacije koja je izvedena u more, nisam za to da se nestručno i bez dozvola radi, ali ne treba zbog toga paničariti. To su cijevi iz septičke jame koja je išla u more – kaže Kosović i dodaje da će se sve riješiti do početka sezone.

I dok se svi ograđuju pozivajući se na nekakvu zakonsku proceduru, odnosno pretpostavku da bi svatko trebao raditi svoj posao, investitori praše i dalje. Devastirana i zagađena plaža grozan je prizor i, čini se, ničija briga. Do investitora i njihove strane priče pokušali smo doći. No, jedan je u Njemačkoj, dok nam se na telefon drugoga nitko nije javljao. Nismo uspjeli dobiti ni komentar seoskog glavara Željka Juratovića, koji nam je također ostao nedostupan.

Fekalije će nazad
– Bojim se da će se sve fekalije koje idu u more vraćati natrag. Tko će se ovdje doći kupati – pita se jedan susjed te dodaje kako bi se svi drugi bespravni radovi, poput ratova sagrađenih od šute i bespravne gradnje mulića te buka rovokopača nekako i mogli “progutati”.

– Bojim se da će se more i podmorje kontaminirati, a čini se da za to nikoga nije briga – rezignirano će ovaj Podačanin.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije