U Istri i Primorju SDP očekivano najuspješniji sa sedam osvojenih mandata

VIII. izborna jedinica: HDZ iznenadio većim brojem glasova od IDS-a

26.11.2007.
u 01:58

U odnosu prema prethodnim parlamentarnim izborima 2003. godine SDP je u osmoj izbornoj jedinici profitirao, a IDS samostalnim izlaskom stavio na vagu svoje značenje. Prema neslužbenim rezultatima SDP je dobio sedam mandata, HDZ i IDS po tri mjesta u Saboru, a jedno su mjesto osvojili i umirovljenici.

Rezultati su dosta različiti od onih s prethodnih parlamentarnih izbora kada je u ovoj izbornoj jedinici na izbore izišao 239.851 birač ili 64,02 posto. Tada je SDP u koaliciji s IDS-om osvojio 51,3 posto glasova i osam zastupničkih mjesta (četiri za IDS). Isti postotak glasova IDS dobio je i u koaliciji s HSS-om, LS-om, HNS-om i ASH 2000. godine na parlamentarnim izborima.

Međutim, IDS-u se najbolja izborna godina nije ponovila. Godine 1995. godine stranka je, naime, u koaliciji sa HSS-om, HNS-om, HKDU i SBHS-om osvojila 60,6 posto glasova.

Najstabilniji HDZ
Samostalan izlazak na izbore IDS-u se nije isplatio, a velik skok SDP-a u Rijeci i nije čudan jer je taj lučki grad uvijek bio oslonac ljevici. No, SDP je dosad u osmoj izbornoj jedinici, poput IDS-a, glasove dobivao uz pomoć koalicije. Tako je 2000. godine osvojio 28 posto glasova u koaliciji s HSLS-om i PGS-om, dok ej na ovim izborima dobio oko 40 posto glasova.

Najslabije je rezultate ta stranka imala 1995. godine, kada je išla samostalno pred birače i dobila tek 4,7 posto glasova osme izborne jedinice. Među strankama koje su na poluotoku i osmoj izbornoj jedinici po rezultatima varirale, prilično (SDP od 4,7 posto do 42,7 posto) najstabilniji je ispao HDZ.

Stranka koja i nije bila najomiljenija na ovom području, ima stabilne pomake. HDZ je u osmoj izbornoj jedinici 2000. godine dobio 10,6 posto glasova, 2003. za tu se stranku odlučilo 13,7 posto birača, a ove godine čak oko 25 posto birača. Čini se da su ove godine u Istri i osmoj izbornoj jedinici solo igrači (SDP, IDS, HDZ) odmjerili svoje snage. Obrat o kojem se do prije nekoliko godina u Istri nije ni sanjalo – a to je da će HDZ po potpori birača čak i prestići “nedodirljivi” IDS.

Očekivana pobjeda
Moguća pobjeda SDP-a naslućivala se već mjesec dana i u izjavama istarskih političara i u pregrupiranjima na političkoj sceni poluotoka. Primjerice, istarski se HIP potpuno ugasio i prešao u HDZ, a ideesovcima su se pridružile i neke samostalne liste te dio pulskih umirovljenika. No, osim što je to naštetilo HSU, nije pomoglo IDS-u.

Moguće je da regionalizacija kao politička platforma više nije dovoljna. Međutim, SDP u Istri nema markantnije figure, do sada su uglavnom istarski esdepeovci koketirali s IDS-om. Konačno, na županijskoj i gradskoj razini podijelili su i vlast. U kuloarima se komentira da su SDP-u velik broj glasova donijeli bivši oficiri i vojni umirovljenici u Puli, koji su prije bili skloni IDS-u.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije