120. godina ZET-a

Prije 120 godina Zagrebom je prvi put krenula zaprega

stanko soldo
Igor Kralj/PIXSELL
06.09.2011.
u 08:00

Zagrepčani će moći razgledati dvije izložbe; jednu u Tehničkom muzeju, a drugu – putujuću u tramvaju

Topot konjskih kopita po tračnicama prvi je put odjeknuo Zagrebom prije čak 120 godina, a Zagrepčani su tada prvi put imali priliku voziti se javnim gradskim prijevozom.

Najbolja vozačica 2011.

Ta prva zagrebačka pruga po kojoj je prometovala konjska zaprega bila je duga osam kilometara, od spremišta na Savskoj do Ilice.

– A 193 današnja tramvaja ukupno godišnje 65 puta prevale udaljenost do Mjeseca i natrag – pohvalio se Dubravko Baričević, voditelj ZET-a, prilikom svečanog otvorenja ZET-ove izložbe u Tehničkom muzeju u povodu 120. rođendana javnog gradskog prijevoznika.

Osim izložbe u Tehničkom muzeju, ZET je u povodu obilježavanja godišnjice Zagrepčanima ponudio još jednu – onu u niskopodnom tramvaju koju će putnici moći razgledati u vožnji.

Tu putujuću izložbu u ponedjeljak je prvi put provozala Ljiljana Pezo Roglić, najbolja vozačica 2011. godine. Uz neodoljiv smiješak, nadaleko poznat među kolegama, ova 47-godišnjakinja kojoj je odmalena san bio voziti ZET-ov tramvaj titulu je zaslužila i pobijedivši u ZET-ovu natjecanju za “najnježniju ruku vozača”.

Trikovi u karijeri

– Ovaj posao mora se voljeti – kaže Ljiljana, a s njom se slaže i 89-godišnji Stanko Soldo, jedan od najstarijih nekadašnjih ZET-ovih zaposlenika, koji je prisustvovao i proslavi 120. rođendana. Otkrio nam je i nekoliko trikova koje je naučio tijekom višedesetljetne službe, a jedan je od najvažnijih, kako je rekao, znati se postaviti prema putnicima koji su tu da bi im se bilo na usluzi.

Ključne riječi
ZET

Komentara 7

DU
Deleted user
11:08 06.09.2011.

Tvoj otac mora da je bio član partije...

DE
deus ex machina
12:35 06.09.2011.

KOJA NOVINARSKA PAMET !!!??? Kaj se tiče konjskih zaprega, one su vozile Zagrebom (Agramom) i stotinama godina prije onoga što nam vrli novinar napisa u svom članku. Ali, ostaje činjenica da je prije 120 godina \"proradila\" preteća današnjeg tramvaja što je ipak nešto sasvim drugo. Dakle, očito postoji problem elementarne \"opismenjenosti\" novinara VL !

PU
pumbica
09:53 06.09.2011.

Čudno da se moga oca nigdje ne spominje,a on je vozio te najstarije tranvaje na struju?Spominja se sve,ali oni koji su zaslužni ne.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije