RASPRAVE

U proračunu i odlazak na "Love parade" u Berlin

06.12.2001.
u 00:00

* Odbor za zaštitu okoliša ne podržava prijedlog o ekološkoj renti stanovnicima Jakuševca i Hrelića

Uoči sjednice Gradske skupštine zakazane 13. prosinca, gradski su zastupnici tri skupštinska odbora pročešljali jučer prijedlog proračuna za 2002. godinu. Predstavljajući Odboru za financije proračun "težak" 3,95 milijarde, pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić objasnio je da rashodi za zaposlene u gradskoj upravi ne rastu, kako se to iščitava iz proračunskih tablica, već ostaju isti. Riječ je, kaže, o tome da se rebalansom ovogodišnjeg proračuna za gradske četvrti uzelo 13 milijuna kuna od sistematizacijom predviđenog iznosa plaća, a onda se u novom proračunu ponovno predviđa isti iznos.

- Plaće se planiraju prema sistematizaciji, a isplaćuju prema prisutnosti djelatnika. Sreća da smo imali gdje posegnuti za četvrti - veli Kojić. U gradskoj upravi, naime, nisu sva radna mjesta popunjena, no novca se planira kao da jesu.

Hadezeovac Pavo Gagulić obrušio se na proračunski prijedlog nizom primjedba i pitanja. Iznosi za intelektualne usluge bombastični su, prihod od najamnina ne raste, a i planirani prihod od trgovačkih društava manji je od najavljivanog, nabrajao je.

Naplaćeno više najamnine

Samo za usluge Državnog pravobraniteljstva iz razdjela "intelektualne usluge" ide šest milijuna kuna, istaknuo je Kojić. Intelektualne usluge u Uredu za mjesnu samoupravu odnose se na ugovore o djelu za ljude koji od 1993. godine održavaju objekte bivših mjesnih zajednica, objasnila je pročelnica za mjesnu samoupravu Greta Augustinović-Pavičić. U slučaju pak Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, gdje je za intelektualne usluge predviđeno 550.000 kuna, riječ je o plaćanju stručnjaka, primjerice restauratora na obnovi katedrale. Porasta prihoda od imovine nema zbog povrata nacionalizirane imovine u atraktivnim zonama grada, rekao je pročelnik za upravljanje gradskom imovinom Željko Uhlir. S. Kojić naglasio je da se u 2001. naplatilo 120 milijuna kuna više najamnine nego u 2000. godini. Gradskim je pak trgovačkim društvima, dodao je, dobro ostaviti novca za materijalno proširenje rada.

- Što se to proračunom predviđa za berlinski "Love parade"?! Čije mi to perverzije plaćamo? - zgranuo se Gagulić.

Zamjenik pročelnika za kulturu Stipe Pojatina odgovorio mu je da se zagrebačka kultura temelji na otvorenosti, a sve programe predlažu priznati stručnjaci.

- Za sudjelovanje grupe likovno-dramskih umjetnika na čuvenoj manifestaciji u Berlinu izdvojit ćemo 40.000 kuna - najavio je Pojatina.

Veća gradonačelnikova kasica

- Ma, ta ljubavna parada vam nije nikakva izložba, to vam je koncert s glasnom glazbom i ondje se uzimaju tablete "ecstasy", što je u direktnoj koliziji s Uredom za zdravstvo - upozorio je nekadašnji prvak hadezeove mladeži Gagulić. Na kraju je uzrujano ustvrdio da se proračunom plaća i gradonačelnikov put u Rim.

- Nas zovu, za razliku od vas koje nitko nije htio vidjeti - dobacio mu je Kojić, a predsjednik odbora Stipe Tojčić zaprijetio im je izbacivanjem iz dvorane.

Odbor za zaštitu okoliša ne podržava prijedlog o ekološkoj renti stanovnicima Jakuševca i Hrelića.

- Zone nisu dobro napravljene. Hrelić ne bi trebalo obuhvatiti ovom odlukom, a Jakuševčanima treba kategorizirati rentu. Jer, nije isto za starosjedioce i za one koji su lani kupili zemljište - objašnjava Davorin Tepeš (HDZ).

Na Odboru za gospodarski razvoj Mislav Žagar (HNS) kritizirao je podvostručenje "gradonačelnikove kasice-prasice" odnosno dijela pričuve o kojem gradonačelnik samostalno odlučuje. Taj je iznos s 500.000 ovogodišnjih kuna narastao na milijun kuna u sljedećoj godini.

Ro. Kovačević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije