SRAMOTA

"Napredak" na ulici?!

25.02.2003.
u 00:00

HKD "Napredak" morao je napustiti nekoliko prostora u središtu Sarajeva i ostao bez uvjeta za rad

SARAJEVO - Skupština Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" razmotrit će mogućnost premještanja središnjica društva iz Sarajeva. Takvo drastično rješenje nametnulo se nakon što je najveće kulturno društvo u BiH istjerano iz nekoliko prostora koje su godinama koristili u gradu Sarajevu. Kap koja je prelila čašu je bilo je "deložiranje" "Napretkova" kluba Lira iz prostora koje je godinama bilo mjesto održavanja brojnih kulturnih manifestacija. Još prije "Napredak" je morao napustiti nekoliko prostora u središtu grada, tako da su brojne umjetničke i sportske sekcije Društva ostale bez elementarnih uvjeta za rad.

- Kao da netko sustavno ometa rad "Napretka". Mi ćemo nastojati osporiti sudsku odluku kojom smo istjerani iz prostora kluba Lira. Međutim, to je proces koji dugo traje. "Napredak" već trpi posljedice. Morali smo otkazati neke ranije dogovorene kulturne događaje. Ipak, nadamo se da ćemo uz pomoć kantonalnih i općinskih vlasti pronaći neko zadovoljavajuće rješenje - kaže savjetnik Središnje uprave HKD "Napredak" prof. Tomislav Batinić. Problemi s kojima se zadnjih dana suočava "Napredak" izazvali su golemu pozornost bh. javnosti, ali ne i nadležnih vlasti, koje bi sasvim sigurno mogle ponuditi rješenje.

- Nažalost, nijedan političar ili politička institucija s hrvatskim predznakom nisu pokazali interes za rješavanje naših problema. Nisu se čak ni raspitivali o onome što se događa "Napretku" - upozorava Batinić. Pomoć Društvu pružio je tek predsjednik "Preporoda", bošnjačkog pandana "Napretku". "Napredak" je najaktivnije kulturno društvo u BiH, a svoje podružnice ima i u Hrvatskoj i inozemstvu. Prošle godine je Društvo je obilježilo stotu obljetnicu rada, a ukoliko se ne nađe odgovarajuće rješenje, središnjica Društva morat će potražiti utočište u nekom drugom bh. gradu.

Dejan Jazvić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije