SUKCESIJA

Sporni Milivoj Uzelac

31.05.2003.
u 00:00

ZAGREB - Ovih dana čeka se prijevoz u Zagreb 33 umjetnine koje su slijedom sporazuma o sukcesiji potpisanog u Beču 2001. pripale Hrvatskoj. Prema riječima Tatjane Kralj-Draganić, tajnice Ministarstva vanjskih poslova, nama je pripao dio slika i skulptura iz ambasada u Washingtonu, Parizu i Londonu, te zgrada ambasade u Parizu zajedno sa svim umjetninama u njoj.

Mi smo iz Pariza dali umjetnine Slovencima, Makedoncima, Srbima i BiH njihovih autora, a dobili smo iz njihovih nekretnina hrvatske autore. Među autorima su djela Frane Šimunovića i Alberta Kinerta (Washington), Milivoja Uzelca (dva djela), Joze Jandre, Ferninanda Kulmera, Vojina Bakića i niza stranih autora iz ambasade u Parizu te djela ponovo Milivoja Uzelca, Marijana Kolesara, Jerolima Miše, Đure Tiljka i Rudolfa Sablića iz ambasade u Londonu. Prema riječima Tatjane Kralj-Draganić kad slike budu očišćene i restaurirane, MVP će prirediti manju izložbu i predstaviti ih javnosti, a potom njima opremiti svoje reprezentativne prostore u zemlji i inozemstvu.

Prema riječima naše sugovornice spor se pojavio oko činjenice kome će pripasti tri slike Milivoja Uzelca jer su pravo na njegovo djelo polagale Hrvatska i BiH. Hrvatska je formirala stručnu komisiju (dr. Z. Maković i J. Vintelhalter uz kustosicu muzeja u Sarajevu) i prevagnulo je mišljenje kako Uzelac po svom životu i djelu pripada korpusu hrvatske moderne umjetnosti.

BiH je jednom notom prihvatila to mišljenje. Što se tiče raspodjele drugih umjetnina iz predstavništava bivše države u Havani, Pekingu ili Pjongjangu Ivica Maričić iz MVP-a kaže da su sve zemlje sljednice dobile inventarne liste te potražuju umjetnine prema nacionalnoj pripadnosti umjetnika. Tako Hrvatska može očekivati da ove 33 umjetnine nisu jedine koje će joj biti vraćene.

Ivica Maričić nam je rekao da je prvi put Minisitarstvo uspjelo sklopiti ugovor s MSU o posudbi devet umjetnina prema izboru njihovih kustosa za opremanje rezidencije. Gliptoteka će pak posuditi dvije skulpture hrvatskih umjetnik za javne i unutrašnje prostore a jedna od njih bit će Vaska Lipovca.

Dorotea Jendrić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije