ANALIZA Kritika Uefe zbog želje za širenjem lige - tvrde da je HNL je slab i da se mulja s plaćama

Štimac: Što nama Uefa ima pričati o fair-playu i jednakosti?!

27.02.2009.
u 20:28

Odjel za licenciranje klubova Hrvatskoga nogometnog saveza prikazao je trenutačnu situaciju s našim klubovima. Zabilježeno je oko 15.000 sjedaćih mjesta više nego godinu dana prije, 12 stadiona ima rasvjetu (godinu dana prije bilo je devet takvih). Pomaka očito ima, ali nije baš lijepo čuti sve što krovna europska nogometna organizacija Uefa misli o našoj prvoj ligi.

Uefa je u istraživanjima zaključila da u zapadnim zemljama teže smanjenju liga, a istočne zemlje ih proširuju. Uefa u istok ubraja i Hrvatsku, a znano je da se liga, dobiju li svi licencije, od jeseni širi na 16 klubova. U usporedbi liga po financijama, naša je liga u trećem, predzadnjem razredu. Prosječni hrvatski klub ima godišnji proračun od 1,25 do pet milijuna eura.

Uz to, Uefa zaključuje da glavni izvor prihoda naših klubova dolazi od transfera igrača, a takav izvor teško je planirati. Iako, Hrvatska je u posljednje vrijeme povisila prihode od transfera (kako i ne bi kad su za veliki novac prodani Modrić, Ćorluka, Eduardo, Vukojević...). Proračun naših klubova puni se najviše od transfera (40 posto), a od ulaznica samo četiri posto.

Najzanimljivije je Uefino zapažanje da hrvatski klubovi neobično prikazuju troškove zaposlenika, među njima i igrača.

– O tome zaista ne znam mnogo. Kada sam bio u Hajduku, sve je bilo jasno – prokomentirao je Uefino zapažanje predsjednik Udruge prvoligaša Igor Štimac.

Uefa kaže da stanje neto kapitala pokazuje visok rizik (država ili gradovi vlasnici su stadiona i ostale infrastrukture...). Po gledanosti, naša je liga također nisko (sa Srbijom, Makedonijom, Bugarskom...). U svakom slučaju, Uefa nas ne vidi visoko.

– Krasna opservacija koja će nam uvelike pomoći. Napravili su lige za bogate i siromašne, a pričaju o fair-playu i nekakvoj jednakosti – ironično je rekao Štimac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije