HULIGANI Šačica izgrednika jako skupo košta državu

Treba zabraniti dolazak gostujućih navijača

24.02.2009.
u 23:30

Doba je recesije, a mi za nogometnu utakmicu trebamo 800 policajaca koji na nju dolaze iz cijele Hrvatske, stotine redara... A sve to zbog stotinjak huligana. Ovaj put BBB, prošli put Torcida... Zar je normalno da nas šaka huligana stoji toliko novca. Žao mi je pravih navijača, ali došlo je vrijeme da se zabrani dolazak gostujućih navijača na utakmice. I to na duže vrijeme. Nedavno su se na takav potez odlučili Feyenoord i PSV, odavno već navijači Reala ne idu u Barcelonu, niti Katalonci idu na Santiago Bernabeu.

Bude li tako, a trebalo bi, svima će biti lakše. Hajduk će na Poljudu moći prodati sve ulaznice svojim navijačima, u Maksimiru dvije trećine južne tribine neće zjapiti prazne zbog sigurnosti nekoliko stotina Hajdukovih navijača. Neće biti potrebni kordoni policije koji prate gostujuće navijače, nadgledanje helikopterom. Što sve samo daje na važnosti huligana. Kažem, žao mi je pravih navijača koji zbog takve odluke neće ići na utakmice, ali sad je vrijeme za takav potez. Uštedjet ćemo novac za osiguranje utakmice, mnogi će policajci moći imati slobodnu nedjelju, nećemo trošiti novac na saniranje šteta u autobusima i tramvajima, na prekršajne i kaznene postupke, na liječenje ozlijeđenih...

Tako ćemo riješiti barem dio problema, ostaje nam potom riješiti se i domaćih huligana. Ističem, ne navijača, jer navijače i huligane nikako se ne smije poistovjećivati.

Ne bi se smjelo izjednačavati ni huligane i igrače, nogometne profesionalce. Ali Giovanni Rosso otišao je iz profesionalizma prema huliganstvu, koje svi želimo potjerati sa stadiona. “Lijep” je primjer dao svima, pa i djeci, budućim navijačima, “krasno” se uklopio u želje da maknemo pirotehniku i nerede sa stadiona. Neka skine Hajdukov dres ako mu je svet i baklje pali negdje drugdje. Ali ne na Torcidinoj tribini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije