KREĆE UTRKA ZA NOVOG ŠEFA STRANKE

Grbin prelomio: Neću se kandidirati za predsjednika SDP-a

Zagreb: Peđa Grbin o sukobu nadležnosti između DORH-a i EPPO-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.06.2024.
u 12:07

SDP je na izborima za Europski parlament osvojio četiri mandata, što znači da u Bruxelles idu Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin objavio je kako se on neće kandidirati na unutarstranačkim izborima SDP-a te da više neće biti na čelu stranke. Nakon rezultata na parlamentarnim izborima kojima su mnogi bili nezadovoljni i tražili su promjene, čelnik SDP-a najavio je kako će se njegova budućnost u stranci znati nakon europskih izbora. Podsjećamo, SDP je na izborima za Europski parlament osvojio četiri mandata, što znači da u Bruxelles idu Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković.

– Moram zahvaliti biračima na podršci koju smo dobili. Izlaznost koju smo jučer imali jedna je od najgorih u Europi. Još nisu došli svi rezultati, ali u Hrvatskoj je bila ili najgora izlaznost u Europskoj uniji ili smo imali jednu od najgorih. To je nešto na čemu cijeli politički sustav mora raditi. I druge članice imale su izborne procese, pa je izlaznost tamo bila veća. Odgovornost je na svima nama, najviše na vladajućima – ustvrdio je na samom početku Grbin.

Čelni čovjek SDP-a imao je par riječi o rezultatima izbora te o uspjehu krajnje desnih stranaka. – Ako ćemo nastaviti voditi EU na isti uštogljen način, ne treba nas čuditi ako te stranke budu većinske. Ovi izbori nas više trebaju usmjeriti. Što se tiče SDP-a, kad nisi prvi, ne možeš reći da si pobijedio, ali nismo ni nezadovoljni rezultatom. U medijima su nas kontinuirano pokapali, ali nismo umrli. Tu smo. SDP je jak i tu smo da brinemo o interesima onih koji su nam dali povjerenje – ustvrdio je. No, ponovio je kako svima koji djeluju u hrvatskoj politici tako mala izlaznost mora biti "zvono za uzbunu".

Odlazak s čela stranka

Grbin je potom najavio kako SDP od sutra počinje s radnjama oko njihova izbornog procesa. – Ono što sam rekao prije parlamentarnih izbora namjeravam ispuniti. Ja sam čovjek od riječi. Rekao sam da odlazim s mjesta predsjednika stranke ako nećemo formirati vladu.  Na predstojećim stranačkim izborima neću se kandidirati ni za predsjednika stranke ni za neku drugu funkciju – kazao je te je tako odgovorio na brojna pitanja koja su se pojavila u javnosti oko njegova mogućeg reizbora. Odbio je reći tko bi ga mogao naslijediti ili koga bi volio vidjeti na toj funkciji.

Na pitanje ima li Zoran Milanović utjecaja na to tko će biti kandidat, rekao je da nema. – Dok sljedeći predsjednik ili predsjednica ne preuzmu stranku, ja ću je voditi. Vodit ću je sve dok on ili ona ne preuzmu dužnost – ponovio je. Upitan o tome što bi promijenio u svojem mandatu, Grbin je ustvrdio kako ne voli biti general nakon bitke, no naveo je kako mu je žao što više vremena nije provodio na terenu te da je to nešto što će savjetovati svojem nasljedniku ili nasljednici.

Komentirao je i potez novog europarlamentarca Domovinskog pokreta. – Nikad me nećete vidjeti da dolazim na neki skup u Ferrariju. To je toliko besramno. Na takav način ismijavati se svima, to je ispod svake razine – kazao je Grbin komentirajući dolazak S. Bartulice na skup Domovinskog pokreta.

Govoreći o predsjedničkim izborima, ustvrdio je kako je na Zoranu Milanoviću da odluči želi li ga i da potom, ako se to dogodi, zatraži podršku novog stranačkog vodstva. – Da sam ja u prilici, predložio bih da ga se podrži. Imamo okupaciju institucija. Vidimo to po DORH-u.

Upitan koju bi si ocjenu dao kao predsjednik SDP-a, Grbin se nasmijao i rekao: "Četvorku."

VIDEO Govor Borzan i Grbin nakon objavljenih rezultata

Ključne riječi

Komentara 35

BI
billynik
12:21 10.06.2024.

Dok je ovakvih likova u Sdp i ostatku oporbe HDZ se ne treba bojati za rezultate izbora.

N1
Neretva 1993
12:15 10.06.2024.

Odnijele ga rijeke pravde.

CA
cavecanem
12:40 10.06.2024.

Čega ga mjesto dekana medicine u Kragujevcu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije