u 84. godini

Preminuo teatrolog, kritičar i pisac Vjeran Zuppa

Zagreb: Vjeran Zuppa, dramaturg, teoretičar književnosti i pjesnik
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
10.10.2023.
u 12:45

Renomirani hrvatski intelektualac bio je profesor, a zatim i dekan Akademije dramske umjetnosti, a dugi niz godina vodio je Teatar &TD

U 84. godini preminuo je hrvatski teatrolog, dramaturg, kritičar, pjesnik i pisac Vjeran Zuppa.

Rođen 26. siječnja 1940. u Splitu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu doktorirao je radom "Pojam dramaturgije u 20. stoljeću". Bio je upravitelj Galerije Studentskog centra, glavni urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske te profesor i kasnije dekan na Akademiji dramske umjetnosti, radio je i kao dramaturg u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu i umjetnički ravnatelj Zagrebačkog kazališta mladih. A pod njegovim dugogodišnjim vodstvom Teatra &TD gdje je na mjestu ravnatelja bio od 1966. do 1977. godine, taj je teatar osvojio pedesetak nagrada.

Autor je niza knjiga iz područja književne i dramske teorije, među kojima i "Uvod u fenomenologiju suvremenog hrvatskog glumišta" ili "Štap i šešir!", "Uvod u dramatologiju" te "Teatar kao sholé", ali i tri zbirke pjesama i jedne drame, kao i velikog broja kritika i eseja. Prevodio je teorijske i dramske tekstove te poeziju autora poput Ionesca, Becketta, Foucaulta i Derride s njemačkog, francuskog i talijanskog jezika. Bio je član Društva književnika Hrvatske, Hrvatskog društva pisaca te član PEN–a. Dobitnik je više književnih nagrada. 

Komentara 1

Avatar mrIvan
mrIvan
14:53 10.10.2023.

Medo - jel ti to prenosiš tuđa mišljenja (pa si tek zvučnik) ili je to tvoje mišljenje? Ako je ovo drugo - kaj će ti nick - potpiši se imenom i prezimenom pa da se vidi tvoj rad, djelo i dosadašnji učinak. Ili si samo kmečava kečka s foruma?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije