18. VUKOVAR FILM FESTIVAL

U konkurenciji za nagradu Zlatni šlep 35 igranih i dokumentarnih filmova

Vukovar film festival
Foto: Branimir Bradarić
1/3
27.08.2024.
u 17:30

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Grada Vukovara Marine Sekulić VFF ima veliku ulogu i na turizam u gradu

Svečanim otvaranjem, koje je najavljeno za srijedu u večernjim satima, i potom dvostrukim programom hrvatskih filmova koje su radili mladi autori, kratkim animiranim filmom „Šuma Striborova” redateljice Ane Despot te dugometražnim crnohumornim dramskim trilerom „Frka” redatelja Svebora Mihaela Jelića, u srijedu započinje 18. Vukovar film festival. Direktor VFF-a Darko Puharić rekao je kako su pripreme za ovogodišnji festival započele odmah po završetku prošlogodišnjeg festivala te da gledatelje ove godine očekuje bogat i kvalitetan filmski program. Prema njegovim riječima festival nije samo filmski program, ali su zato filmski program i njegova kvaliteta presudni jer u konačnici posjetitelji na festival dolaze radi filmova.

- Za festivalske nagrade Zlatni šlep, koje se dodjeljuju za najbolje filmove u konkurenciji dugometražnih igranih filmova i dokumentarnih filmova, konkurira ukupno 35 filmova. Izvan te konkurencije bit će prikazano još deset filmova. Projekcije filmova ovogodišnjeg VFF-a održavat će se na čak sedam lokacija u Vukovaru i to u perivoju dvorca Eltz, u Hrvatskom domu Vukovar, rodnoj kući Lavoslava Ružičke, dvorani dvorca Eltz, amfiteatru Vukovarskog vodotornja, Muzeju vučedolske kulture i u CineStaru Vukovar – rekao je Puharić.

Dodao je i kako je osiguran i bogat popratni sadržaj VFF-a gdje je osiguran bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program. Tu se posebno ističe VFF akademija koja je namijenjena za mlade filmske talente pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka koji će biti organiziran po prvi puta u sklopu festivala. Tu je i poseban filmski program „Kinematograf: Izgubljene kino godine” koji će se održati u predivnom ambijentu amfiteatra Vukovarskog vodotornja. Osiguran je i zabavni program u okviru kojega će biti održan nastup DJ Andy Boya i koncert grupe Vatra.

Govoreći o filmskom programu ovogodišnjeg VFF-a umjetnički direktor festivala Daniel Rafaelić rekao je kako je naglasak na izgubljenim filmskim godinama i filmovima koji potiču na razmišljanje i komentiranje. - To su filmovi koji ostaju s vama nakon što ste ih odgledali. Podunavske zemlje i ove godine imaju pregršt filmova no, nisu svi dobri. Generalno, ova godina i nije neka dobra godina za filmove međutim, odabrao sam filmove za koje mi se činilo da mogu biti, ne samo uzbudljivi, nego da su gledljivi, ugodni i da se o njima može dobro raspravljati - rekao je Rafaelić. Prema riječima direktorice Turističke zajednice Grada Vukovara Marine Sekulić VFF ima veliku ulogu i na turizam u gradu pa je tako prošle godine tijekom VFF-a zabilježeno 50 posto više dolazaka turista i 40 posto više noćenja u odnosu na godinu dana ranije.

 

GALERIJA Jeste li ih posjetili? Ovo je 10 najboljih povijesnih znamenitosti na hrvatskoj obali!
Vukovar film festival
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije