ANALIZA KRUNE JURČIĆA

Kovačić treba otići iz Intera. On nije vođa, ali je vrhunski igrač koji bi bio sjajan u organiziranoj momčadi

Mateo Kovačić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
15.06.2015.
u 22:14

- Događalo se da su Olić i Mandžukić napadali visoko, ali ostatak momčadi, zbog profila, nije bio u stanju podržati takav način igre. Pa se događalo da Olić i Mandžukić napadaju na njihovih 16 metara, a da je ostatak momčadi daleko pa smo bili razvučeni na 70-80 metara - smatra Jurčić.

Hrvatska je na San Siru odigrala fenomenalnu utakmicu protiv Italije, no u Splitu više nije bilo tako dobro. Iako je sama igra pala u drugi plan zbog kukastog križa na travnjaku, valja se i njome pozabaviti. Da se ne ponove greške koje smo radili i da Hrvatska kvalifikacije za Europsko prvenstvo mirno i uspješno privede kraju. Bez obzira na iščekivanje kazne koja će doći iz Uefe.

Talijani su nam pomogli

– Naša reprezentacija, kao i svaka druga, ovisi o nekim igračima. Talijani su bili s većim hendikepom od nas zbog ozljeda, ali nama je jako teško kad ostanemo bez igrača kao što su Modrić i Ćorluka koji su nam stožerni, bez njih gubimo prepoznatljivost – kaže Krunoslav Jurčić.

Imali smo dosta problema u defenzivnoj igri, Talijani su nam nakon prvih pola sata lako dolazili do gola.

– Pokušali smo igrati slično kao u Milanu, a nismo imali kadar koji bi tako mogao odigrati. Tu mislim na visoko napadanje, u nekim trenucima to smo i uspjeli ostvariti. Tu su nam dijelom pomogli i Talijani koji nisu preskakali igru, već su pokušali izaći s kratkim pasom. No, nismo imali ukomponiranu cijelu momčad u tom visokom napadanju. Događalo se da su Olić i Mandžukić napadali visoko, ali ostatak momčadi, zbog profila, nije bio u stanju podržati takav način igre. Pa se događalo da Olić i Mandžukić napadaju na njihovih 16 metara, a da je ostatak momčadi daleko pa smo bili razvučeni na 70-80 metara. I zato nam je svako probijanje prvog bloka donosilo probleme, opasnost pred naš gol.

Na kraju nam je bod itekako dobar, s obzirom na to da su suci pogriješili u našu korist, da smo na kraju primili samo jedan pogodak.

– U tim opasnim situacijama odlično je nekoliko puta reagirao Domagoj Vida. On suparničku špicu napada visoko i u Splitu je tako napadao Pellea. Da smo puštali njega da odigra povratnu loptu koja je jako važna za transformaciju Talijana, imali bismo još većih problema, ovako je to Vida u pet-šest slučajeva spriječio. Bilo je još stvari koje bi se mogle analizirati, ali ne znam je li to potrebno kad smo i dalje prvi u skupini. Imamo i sreće što su i ostali suparnici, pogotovu Talijani, također u teškom trenutku. A i kad slože najbolju reprezentaciju, daleko su od svojih najboljih dana.

Što se dogodilo njihovu nogometu?

– Godinama je letio na krilima najboljih svjetskih igrača. Imali su svoje igrače koji su bili tjelesno i taktički jako dobri, a to su dizali kupnjom najboljih. Kad su izgubili moć kupnje najboljih, pali su. A njihove omladinske škole također su ostale bez novca. Čitam da neki naši bivši igrači hvale njihov rad, to nije tako. Škole su zapostavili, nema novih Tottija, Del Piera, Pirla... Taj problem nije rješiv u kratkom periodu. Sad kupuju mlade talente, tako i naše igrače. Pratim talijanski nogomet, vezan sam uz njega jer sam tamo igrao, ali kad sam im vidio momčad na Poljudu, za nekoliko igrača nisam znao ni gdje igraju.

Juve iznad Italije

No Juventus je došao do finala Lige prvaka.

– Jest iznenađenje, ali Juve nema puno poveznica s ostatkom talijanskog nogometa, tamo i nema puno Talijana, već su dečki sa strane. Juventus je pogodio s igračima koji nisu bili tako afirmirani ili previše plaćeni, kao Pogba, Vidal, Moratta, dok su promašili, primjerice, na Llorenteu, ali imali su četiri-pet pravih pogodaka. Dogodila im se jedna lijepa stvar u trenerskom smislu. Trenirao ih je Conte koji u svjetonazoru nosi disciplinu i defenzivu, a kao šlag došao je Allegri s crtom konstrukcije, ofenzivnog nogometa.

Opet je puno naših igrača u Italiji.

– I to je zbog novca, nemaju oni za velike zvijezde pa za manje novca kupuju potencijalne zvijezde, kao što su Kovačić, Brozović, Župarić...

Rekli ste da bi za Kovačića bilo dobro da ode iz Intera.

– I dalje stojim kod toga, Inter je u strašnom organizacijom trenutku i još se neće oporaviti. Kova nema crtu vođe. On je dobri dečko iz susjedstva, nije on igrač koji će povući momčad, on je vrhunski igrač koji bi bio sjajan u organiziranoj momčadi, dao bi joj iskorak.

Nagađa se da bi Mandžukić mogao u Juventus, kako bi se on tamo snašao?

– On ima životinjski instinkt za prilagodbu. Kad je dolazio u Atletico, nisam vjerovao da će se snaći jer Atletico igra, pogotovu ove godine, tako ružan i težak nogomet, posebno je teško špici. Ne stvaraju šanse, nije to Bayern da imaš 15 šansi pa zabiješ dva gola. No, Mandžo je i tu bio dobar, fenomenalan. Bila je malo kriza na kraju, ali nije to Mandžina, nego kriza cijelog Atletica. I kamo god da dođe, snaći će se, ako ga trener prepozna, uspostavi dobar odnos njim, puno će od njega dobiti.

>> Mateo Kovačić u Liverpoolu za 23 milijuna eura, navijači spremaju veliki prosvjed!

>> Uefa potvrdila: Protiv HNS-a je pokrenut disciplinski postupak!

>> HNS-ov povjerenik za sigurnost napao 'Onog Koji Spolno Opći Sa Zidom', 'Balvansara', suludog Brbića...

>> Svastika na Poljudu vidjela se dva dana prije utakmice

Foto: Alcatel

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:31 16.06.2015.

A zakaj uopce bilo kaj pitate Jurcica? Koliko vrijedi pokazal je (par puta) kao trener dinama, ekipe s najlosijim skorom u LP u povijesti tog natjecanja. I sad se on nasao prozvanim komentirati vrhunske talijanske klubove.

Avatar Croatan
Croatan
07:57 16.06.2015.

Kakav deficit trenera mi imamo u Hrvatskoj, obrnuto proporcionalno kvaliteti igrača koji dolaze iz ove čudom talentirane nacije. Kovačić je jedan prosjećan igrač koji ako ode u jednu ispodprosječnu momčad kao što je LIverpool, neće ostvariti niti dio svog potencijala, ako bi imao tu sreću da ode u najjaču ligu svijeta a pritom mislim na Španjolsku ligu i ako uspije stati uz bok Messiju ili Neymaru, postat će bolji igrač nego što je bio, jer to je nadogradnja, nitko u Engleskoj nije ostvario nikakav specijalni nogometni vrhunac jer se radi o moronskoj ligi u kojoj se igrači znaju odlično nabildati i tu otprilike nogometne vještine doživljavaju svoj zenit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije