REGIONALNA LIGA Delegacija HNS-a u Beogradu nije razgovarala o ligi

HNS još nema ni stav o regionalnoj ligi

15.02.2009.
u 21:32

Na predstavljanju monografije o Stjepanu Bobeku bila je i delegacija Hrvatskoga nogometnog saveza, dopredsjednik Pero Vićan, te Ante Pavlović i Damir Vrbanović. Bila je to prigoda da se porazgovara i o mogućnotima pokretanja regionalne nogometne lige jer navodno su predsjednici saveza Vlatko Marković i Tomislav Karadžić telefonom o tome već razgovarali.

Bez razgovara s FSJ-om
- Nije bilo govora o tome, ja nisam imao ni mandat razgovarati o tome. Tek sam tamošnjim novinarima rekao što osobno mislim o regionalnoj ligi. Rekao sam da će trebati između pet i deset godina da bi se osnovala, počne li se već sada na njoj raditi. No, trebalo bi znati kamo ide prvak te lige, bilo bi dobro kad bi išao izravno u Ligu prvaka, a drugi u nekakvo pretkolo... No, s čelnicima njihova saveza nisam o tome razgovarao - kazao je dopredsjednik HNS-a Perko Vićan vrlo zadovoljan načinom na koji je naša delegacija primljena u Beogradu.

Uvjeti za regionalnu ligu


1. natjecateljski
Treba znati za što se igra, što donosi naslov prvaka. Klubovi žele da prvak ide u neko od Uefinih natjecanja. I jako je upitno što bi takva liga značila za ostatak nacionalnih liga jer regionalna liga ako i donosi boljitak, donosi ga samo najboljim nacionalnim klubovima.I treba vidjeti koje bi sve zemlje participirale u toj regionalnoj ligi.

2. sigurnosni
Zasad nema uvjeta za održavanje takve lige zbog sigurnosti. Tek kad svi budu mogli priređivati takve utakmice, kad budu mogli jamčiti sigurnost, može se raspravljati o takvoj ligi.

3. financijski
Potrebno je napraviti ozbiljno istraživanje za opravdanost takve lige i u novčanom smislu, vidjeti kakvo je zanimanje i javnosti, ali i sponzora.

Što s ostatkom lige
Vlatko Marković zbog bolesti nije bio u Beogradu iako je bio planirano da ide.

Zamisao o regionalnoj ligi postoji već godinama, ali dalje od zamisli nije se maknulo.
- Naš savez nema stav o takvoj ligi jer ni jednom nije bila na dnevnom redu nekog našeg foruma, a svoje osobno mišljenje ne bih iznosio. No, u svakom slučaju, kad bi se išlo u tu akciju, morali bi se riješiti osnovni aspekti natjecanja, financiranja i sigurnosti. Ali, ponavljam, do nas dosad nije došla ni inicijativa za takvu ligu - veli glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Predsjednik Udruge prvoligaša i dopredsjednik saveza Igor Štimac nije želio mnogo govoriti o toj ligi.
- O tome bi se moralo razgovarati dugo i detaljno. Takav bi projekt morao biti elaboriran i razrađen do najmanjih sitnica. Ono što je bitno već na početku, pitanje je što s ostalim klubovima. Jer regionalna liga o kakvoj se priča, možda i donosi boljitak samo najvećim klubovima u državama, ali što bi takva liga značila za ostale klubove i za našu ligu? - opravdano se pita Štimac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije