NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bivši dožupan kažnjen sa 4095 kuna ili 35 dana zatvora

09.02.2002.
u 00:00

ZADAR - Božidar Longin, bivši zadarski dožupan, nepravomoćno je proglašen krivim i mora platiti 35 prosječnih dnevnih dohodaka u Hrvatskoj, odnosno, 4095 kuna, te sudske troškove u otprilike sličnom iznosu u roku dva mjeseca od pravomoćnosti presude. Ako to ne učini, morat će 35 dana proboraviti u zatvoru.

Jučer je Longin iznio obranu u povodu tužbe opernog pjevača Borisa Martinovića, kojom ga ovaj tereti da ga je izudarao šakama u glavu nakon što je odbio pjevati himnu na Europskom prvenstvu u jedrenju u kolovozu 1999. Longin se ne smatra krivim. Iznio je sav značaj tog događaja za zadarski poslijeratni turizam i napor organizacijskih i građevinskih radova u jedriličarskom klubu Uskoku, u koji je ugrađeno tri milijuna kubika građevnog materijala, Bile su primljene čak 174 posade, koje su se na prvenstvu ujedno kvalificirale za Olimpijadu. Zorno je opisao i kako se osjećao otrovavši se noć prije školjkama, i to nakon iznimnoga fizičkog napora u organizaciji za 40.000 prisutnih, koja je zgotovljena "na knap".

Večer je kulminaciju doživjela kad je redatelj ceremonije Neno Stojaković doslovce, kako kaže Longin, vrištao u motorolu da nađe Martinovića i dovuče ga na binu.

- Martinovića sam našao kako na samom pramcu broda stoji prekriženih ruku na prsima i gleda u daljinu. Rekao sam mu da je njegov red i da ga svi čekaju, jer se u publici već osjetilo komešanje. Isprva se nije osvrtao, a ja sam ga skrušeno molio kao nikad nikoga u životu da otpjeva himnu. Zatim se teatralno okrenuo, a ono što mi je rekao dobro mi se usjeklo u pamćenje - pričao je Longin ustavši sa stolice i oponašajući Marinovićev glas i geste. - Rekao je, sav napuhan "Što je ovo, što je ovo? Seoska zabava! Ja sam umjetnik, ja to neću pjevati!", a ja sam mu pokušao obasniti da je "to" ipak nacionalna himna pa mi je rekao "Ajde, ajde, bježi od mene!"

U tom trenutku vidio sam kako klapa Intrade odlazi s broda te ih otrčao zamoliti da otpjevaju himnu, iako je nikad nisu ni pjevali niti uvježbavali. Oni su to učinili i zastava je dignuta, prvenstvo otvoreno, a meni je teret od 150 kilograma pao s leđa! Poslije, dok su svi čestitali i veselili se, čuo sam Martinovića kako mrmlja nešto iza leđa pa sam mu rekao "Zar je to bilo teško, pa Intrade su otpjevali himnu i bez uvježbavanja", a on mi je odgovorio s arogancijom u svakoj riječi "Pa upravo kako i dolikuje seoskoj zabavi!"

Gospodin sudac, jednostavno sam puk"o tada i gurnuo ga s obje ruke u prsa, okrenuo se i otišao na drugu stranu broda, a je li on tada udario u jarbol ili klupu, ne znam jer se nisam osvrtao. Sve priče o 30 udaraca nisu istina jer je sve trajalo samo sekundu - rekao je Longin sucu Borisu Radmanu.

Inače, Longin se nakon dva dana pomirio s Martinovićem, a o tužbi je, kaže, doznao iz tiska. To je Longinu uzeto u obzir kao olakotna okolnost, kao i njegova pozitivna prošlost te sudjelovanje u Domovinskom ratu.

R. Bogeljić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije