Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANIRA BIJEG IZ ZEMLJE

Dmitro je mjesec dana zatvoren u stanu, želi izbjeći regrutaciju: 'Nisam stvoren za rat. Ne mogu ubijati ljude'

Obuka 128. brdske brigade iz vatrenog oružja u regiji Zaporožja
Foto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABAC
1/5
02.07.2024.
u 08:59

Kako bi popunio redove, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy prošlog je travnja potpisao kontroverzni zakon kojim je dobna granica za mobilizaciju smanjena s 27 na 25 godina. Prema novim smjernicama, osobe koje izbjegavaju mobilizaciju mogu izgubiti vozačku dozvolu, zamrznuti im bankovne račune i zaplijeniti imovinu

- Želim otići iz zemlje. Moj um više ne može podnijeti da budem zarobljen ovdje - kazao je za Guardian 31-godišnji fotograf Dmitro koji je proteklih mjesec dana proveo zatvoren u stanu u Kharkiv. Dmitro ne izlazi iz stana kako bi izbjegao regrutaciju u vojsku.  Od početka rata, tisuće ukrajinskih muškaraca ilegalno je prešlo ukrajinsku granicu kako bi izbjegli služenje vojnog roka, unatoč nacionalnoj zabrani kojom se muškarcima između 18 i 60 godina zabranjuje odlazak.

Očekuje se da će se pokušaji bijega iz zemlje povećati nakon što je Ukrajina nedavno usvojila nove sveobuhvatne mjere mobilizacije, koje omogućuju vojsci da pozove više vojnika i nameću strože kazne za izbjegavanje vojnog roka.

- Nikad nisam razmišljao o odlasku dok nisu uvedeni zakoni o mobilizaciji. Ali ne mogu zauvijek ostati u svom stanu  rekao je Dmytro. Preko prijatelja koji su već pobjegli, Dmytro je dobio kontakte i pristupio pojedincima putem interneta obećavajući da će mu pomoći u bijegu za pozamašnu naknadu koja počinje od 8000 eura.

VEZANI ČLANCI

- Nisam stvoren za rat. Ne mogu ubijati ljude, čak i ako su Rusi. Neću dugo izdržati na fronti... Želim izgraditi obitelj i vidjeti svijet. Nisam spreman umrijeti - poručio je Dmitro koji nije siguran može li vjerovati tim ljudima, no kaže kako ne vidi druge mogućnosti. Više od dvije godine nakon sveobuhvatne invazije Vladimira Putina, ukrajinskim oružanim snagama očajnički nedostaje vojnika. Od početka rata, stotine tisuća običnih Ukrajinaca dobrovoljno su služile na fronti, pomažući u održavanju neovisnosti zemlje i odbijanju početnog napada. Mnogi od tih početnih vojnika su mrtvi, ranjeni ili jednostavno iscrpljeni, ostavljajući vojsku da regrutira one koji nisu voljni uzeti oružje u ruke.

Kako bi popunio redove, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy prošlog je travnja potpisao kontroverzni zakon kojim je dobna granica za mobilizaciju smanjena s 27 na 25 godina. Prema novim smjernicama, osobe koje izbjegavaju mobilizaciju mogu izgubiti vozačku dozvolu, zamrznuti im bankovne račune i zaplijeniti imovinu, piše Guardian. Čak i prije posljednje akcije mobilizacije, vjeruje se da je više od 20.000 muškaraca pobjeglo iz zemlje kako bi izbjegli službu, neki od njih su plivali i utopili se pokušavajući prijeći ukrajinsku granicu s Rumunjskom.

FOTO Ovo je Putinov ultraluksuzni automobil: Otporan na metke i bombe, ima sustav za noćno gledanje...

Obuka 128. brdske brigade iz vatrenog oružja u regiji Zaporožja
1/14
Ključne riječi

Komentara 28

DA
DarthVader
10:55 02.07.2024.

Ma ti se bojis za svoju guzu, a ne da ne zelis ubijati. Zato se skrivas dok se tvoji sunarodnjaci bore protiv agresora Russlanda.

Avatar Idler 3
Idler 3
10:29 02.07.2024.

Tak su i pri nami neki 90--ih bili jadni, osječajni, pacifisti...i redom pravac za "Minken" !

Avatar berija1
berija1
20:25 02.07.2024.

Svuda ima dezertera , u Ukrajini malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije