FILM

Harry Potter prestrašan za djecu

01.06.2004.
u 00:00

Iako su prve kritike filma "Harry Potter i zatočenik Azkabana" iznimno povoljne, to ne znači da je sve u Hogwartsu idealno. Naime, nekoliko dana prije službenog početka prikazivanja u američkim kinima na film su se obrušili stručnjaci koji tvrde da je Harry Potter prestrašan za djecu.

Čarobnjaci i vile oduvijek su bili sjajan materijal za dječje bajke, no profesori s američkog sveučilišta u Purdueu podigli su glas protiv filmske adaptacije malog junaka J. K. Rowling jer tvrde da su filmovi mnogo opasniji za djecu od knjiga. Profesorica Deborah J. Taub napisala je cijelu studiju o tome kako svijet Harryja Pottera utječe na djecu.

- Sada, kada treći dio dolazi u kina, mislim da se moramo prisjetiti da su filmovi puno strašniji od knjiga. Filmovi su puno vizualniji, a knjigu, u krajnjem slučaju, uvijek možemo zatvoriti i odložiti dok se dijete ne smiri - kazala je profesorica Taub.

Od samih početaka serijala roman J. K. Rowling nudio je prilično zastrašujuću sliku o dječaku koji zaluta u svijet magije, a "Harry Potter i zatočenik Azkabana" doista nastavlja s takvim razvojem događaja. Posebno ako se zna da film uvodi novi lik, opasnog čarobnjaka koji je uzrokovao smrt Harryjevih roditelja.

Kako bi djeca manje traumatično doživjela film, profesorica Taub zalaže se za to da ih u kino vode roditelji te da im nikako ne pokušaju zabraniti gledanje, već da im jednostavno objasne to što će gledati.

Naravno, to upozorenje je sasvim primjereno kad je riječ o dječjoj sigurnosti, no pitanje je ne podcjenjuju li znanstvenici djecu koja su ionako svakodnevno izložena različitim strahotama na televiziji.

Josip Jurčić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije