IZVJEŠTAJ EU

Homoseksualci i dalje diljem Europe suočeni s diskriminacijom

31.03.2009.
u 13:10

Lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transseksualci suočavaju se sa zlostavljanjem, uznemiravanjem i diskriminacijom širom Europe, a s tim problemima su suočeni u svim sferama društvenog života, kaže se u izvještaju Agencije EU za zaštitu osnovnih prava.

U izvještaju se navodi da se ta populacija susreće s diskriminacijom od škole do radnog mjesta i da se, unatoč pravilima EU koja imaju cilj zajamčiti ravnopravnost svima koji žive u europskoj zajednici, i dalje suočavaju s uvredama i fizičkim napadima zbog svoje seksualne orijentacije.

Prema prikupljenim podacima skupovi i povorke homoseksualaca ometani su u Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Poljskoj i Rumunjskoj. U izvještaju za koji su prikupljene studije i istraživanja širom Europe, navodi se da homofobične napade obično izvode mladi ljudi u skupinama, ali da su također česti na radnom mjestu, u školi ili kada ugrožena kategorija pokuša zatražiti medicinsku pomoć.

Morten Kjaerum, danski stručnjak za ljudska prava, izjavio je kako su ovo alarmantni signali u EU koja se hvali principima jednakog odnosa prema svima i nediskriminacijom. Kjaerum je stoga apelirao na članice EU da poboljšaju zakone, da bolje bilježe zločine iz mržnje i "u skladu s tim obučavaju policiju".

(ič)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije