Presuda za zločin kod Osijeka

Sjekirom usmrtio suprugu na spavanju, u zatvor će na 15 godina

đuro balog
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
11.10.2016.
u 14:45

'Odmah sam skočio iz kreveta. Vrata su im bila zaključana, razvalio sam ih i našao oca sa sjekirom u ruci...', opisao je sin na sudu što se događalo kobne noći

Đuro Balog (57) bio je, piše u optužnici, ljut na suprugu Nevenku (54) jer cijelo popodne nije bilo doma. Žestoko su se posvađali te večeri, a kada je zaspala, otišao je po sjekiru, zaključao vrata njihove spavaće sobe i, tereti se, udario ju najmanje dvaput sjekirom u glavu. Zbivalo se to 20. ožujka u Nardu kod Osijeka, a nesretna je žena preminula ravno mjesec dana kasnije u KBC-u Osijek. Na 15 godina zatvora nepravomoćno je, stoga, osuđen jučer u Osijeku zbog teškoga ubojstva, počinjenog "na podmukao način".

Smrtonosne su udarce kobne noći začuli i njihov sin Mario i snaha Kristina, koji su, sa sinčićem, bili u susjednoj sobi. Povišeni tonovi dopirali su još od 19 sati.

- Ušao sam im u sobu i rekao da se umire jer mi sin mora spavati i ne mora slušati njihovu svađu, neka to riješe ujutro. On joj je govorio "smrdiš, idi spavati u dnevnu sobu, kurvo, svima ću reći da si Srpkinja" – ispričao je Mario Balog u utorak na sudu u Osijeku. Čuli su kasnije da Nevenka hrče i pomislili kako su se konačno smirili. Nedugo zatim, sin i snaha su iz svoje sobe začuli otvaranje i zatvaranje vrata, a potom i dva "stravična udarca".

Svjedočili sin i snaha

- Odmah sam skočio iz kreveta. Vrata su im bila zaključana, razvalio sam ih i našao oca sa sjekirom u ruci. Samo sam ga pitao "što si to napravio", uzeo sam mu sjekiru, a njega uhvatio za prsa i odvukao u kuhinju. Sjekiru sam bacio iza pećice, a on nije htio tu sjesti, već je tražio da mu dam robu da se obuče i cigaretu. Otišao je zatim u dnevni boravak, sjeo i zapalio – opisao je sin. On i supruga mu Kristina priskočili su u pomoć majci koja je ležala u krvi.

-Vikala sam "bako, bako", ali ju nisam mogla probuditi. Suprug se uplašio da nam ne bi prišao s leđa pa i nas napao te je otrčao u kuhinju po sjekiru, da ju ima na oku – ispričala je snaha kroz suze. Vrata te spavaće sobe nikada se, isticali su svjedoci, nisu zatvarala. Đuro Balog zatražio je, kažu, ključ dan ranije, "kako bi imao privatnost dok mu supruga tiska prištiće".

Teži poremećaj ličnosti

A nasilje u njihovoj obitelji, naveli su, seže duboko u povijest.

- Cijeli život stojim između njih, nije mi baš lako. Pucao si je kuburom u ruku kada sam imao deset godina, vijao je majku puškom., kroz prozor je znala bježati od njega. Sin mi je bio star godinu dana kada nam je svima prijetio da će nas dići plinskom bocom u zrak. Sve sam to prijavljivao policiji. Jednom su se rastali pa se sastali, cijela je obitelj znala kakav je on – ustvrdio je sin, ističući kako mu je majka "bila predivna osoba". Prisjetio se i lanjskog događaja, kada je "tata zatražio da ga odvezemo u bolnicu jer će inače ubiti mamu". Hospitalizirali su ga tada na tri-četiri dana. Đuro Balog je, inače, PTSP-ovac, a obrana tvrdi kako je suprugu usmrtio zbog lijekova "koje je uzimao ili nije uzimao".

-Otac se čudno ponašao i prije rata – komentirao je sin.

Vještak psihijatar dr. Ivan Požgain ocijenio je kako okrivljenik ima teži poremećaj ličnosti, a koji se intenzivirao uslijed ratnoga stresa. Izrazito je, utvrdio je, emocionalno nestabilna ličnost, a bračni mu je odnos "cijeloga života bio poremećen zbog njegove strukture ličnosti i ljubomore". - Mogao je shvatiti svoje postupke, ali su te sposobnosti bile umanjene – istaknuo je dr. Požgain, navodeći kako je "moguća i amnezija na samo usmrćivanje, no ponašanje okrivljenika imalo je elemente organiziranog ponašanja jer je zaključao vrata".

- Iz dan duše mi je žao supruge, 36 godina sam s njom živio. Nešto je bilo jače od mene, ne znam kako bih se izrazio – rekao je Đuro Balog u obrani, ističući upravo kako se ne sjeća svega. Na suđenju, koje je trajalo svega tri sata, nekoliko je puta zaplakao.

Ključne riječi

Komentara 1

DP
djuro.poliklinika
08:27 13.10.2016.

pa ti znaš i plakat ko bi reko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije