Hobi Tamare Panđić

Pogledajte koji je najnoviji samoborski suvenir

suvenir
Foto: Petra Balija
1/5
19.05.2015.
u 12:30

Suvenire izrađuje šest mjeseci, a slika već deset godina

Gospođa Sraka, koja svake veljače paradira po samoborskim ulicama za vrijeme fašnika, ove se godine odlučila pojaviti među Samoborcima malo ranije.

Smjestila se na šalice, svijećnjake, vrećice s lavandom, magnete, mini štafelaje i sada se prodaje kao najnoviji samoborski suvenir. Osmislila ga je Tamara Panđić, u sklopu domaće radinosti Mogut, a novi je proizvod Samoborcima predstavila za posljednjeg proljetnog sajma.

– Stanovnici Samobora reagiraju pozitivno. Dosad nisam vidjela da je netko motiv Srake iskoristio kao ideju za suvenir, tako da ću ga i patentirati. Mini štafelaj košta dvadeset, vrećica lavande je petnaest, a trideset kuna je šalica s motivom Srake – kazala je Tamara Panđić, koja suvenire izrađuje u svoje slobodno vrijeme, nakon što s završi s poslom.

Radi cijela obitelj

Svoj je likovni rad razvijala posljednjih deset godina u likovnoj udruzi Hobby art, u kojoj slikari amateri razvijaju razne tehnike uz nadgledanje stručnjaka, a jednom je prilikom skupila dovoljno radova pa su iz udruge organizirali njezinu samostalnu izložbu akvarela. U izradi Srakina suvenira, pak, pomaže joj cijela obitelj, a ideja se pojavila unatrag šest mjeseci. Uskoro će Sraku učiniti i interaktivnom, pa će ovaj fašnički simbol na uporabnim predmetima i "govoriti". Uz sliku će pridružiti oblačiće, kao u stripu, unutar kojih će Sraka upotrebljavati tipične samoborske izraze.

– A još jedan mini projekt bit će i keksići s motivima Srake. Majka je umirovljena slastičarka pa mi pomaže u izradi suhih kolača, koji nisu kvarljivi i mogu stajati – kaže Tamara Pandžić te pokazuje kolačiće klasičnog oblika, od đumbira i brusnice, no i onaj koji je radila prema starom bakinu receptu, s grožđicama i bademima.

Kolačiće je, zajedno sa suvenirima, na kojima je oslikala i vlak Samoborček te stari grad, izložila na novom sajmu zdrave i domaće hrane, koji je pokrenula Estera Radišić, vlasnica tvrtke "Male šumske vile". Željela je popularizirati takvu vrstu sajma u Samoboru, nakon što je vidjela da zdrava hrana na štandovima oduševljava Zagrepčane. Kao i najpoznatiji zagrebački sajam "Mali plac", koji se održava na tavanu, ovaj će se sajam održavati u potkrovlju kafića Vanda u Livadićevoj ulici svake nedjelje, a možda se, kaže organizatorica Estera Radišić, proširi na više punktova po gradu jer interesa proizvođača ima.

Od 1. lipnja

Gospođa Panđić će, pak, nakon što je probno izložila na ovom sajmu, svoje proizvode pokazivati i na štandu na glavnom samoborskom trgu, gdje će ih prodavati od 1. lipnja.

Komentara 2

SA
samoborka
12:57 19.05.2015.

Tko god se trudi, zelim mu srecu i uspjeh. Prema tome i ovoj gospodji!

CR
cro90
12:06 21.05.2015.

Ljepo. Zelim vam uspjeh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije