Svi vole ćevape, a i palačinke. A što je s ćevapima u palačinki? Naime, upravo je to nova kombinacija koja se pojavila u zagrebačkoj gastronomskoj ponudi. Autorica je ove neobične kombinacije Martina Županić koja je u Gajevoj 8 otvorila street food restoran Chevap Rolls.
Spajam naizgled nespojivo
Sve je počelo kada je Martina Županić odvela svog zaručnika Amerikanca Stevena Johnsona na ćevape.
– Steven jako voli moju kuhinju koja je uvijek drugačija, a kada je probao ćevape, rekao je da i ja moram napraviti neku svoju verziju. Poslušala sam ga i tako su nastali ćevapi u palačinki – objašnjava 31-godišnjakinja iz Zagreba. Po struci je sanitarna tehničarka, ali, kaže, kuhanje je oduvijek obožavala. Još je kao mala smišljala vlastite kombinacije, a kuhanju se definitivno odlučila posvetiti kada je ove godine sudjelovala u kulinarskom showu Masterchef te je ušla u deset najboljih.
– Odlučila sam raditi na razvijanju svog talenta jer uistinu uživam u spajanju naizgled nespojivog i kombiniranju novih okusa – rekla je Martina koja je gotovo godinu dana razvijala recept za ćevape u palačinki. Kombinirala je i isprobavala dok nije bila potpuno zadovoljna. Ćevape od svinjskog i junećeg mesa radi sama, a zatim se motaju u tijesto koje je također pripremljeno po njezinu tajnom receptu.
– Nije riječ o klasičnoj palačinki, tijesto je malo deblje, a postoji obična te varijanta tijesta s pivom. Zapravo je u ovom slučaju palačinka zamjena za lepinju – objasnila je samouka kuharica koja je svoje Chevap Rollse zaštitila kao brend, a cilj joj je da se njezini ćevapi ne poslužuju samo u restoranu nego da se krene i s njihovom širom proizvodnjom.
Iako su na prvu ljudi dosta skeptični, svi se oduševe ovom neobičnom kombinacijom, pa čak i veliki ljubitelji tradicionalnih ćevapa. A najveći obožavatelji Martininih ćevapa upravo su njezin zaručnik, koji će se uskoro doseliti u Hrvatsku i uključiti se u vođenje restorana, te njezina 4-godišnja kći Olivija koja je također sudjelovala u razvijanju recepta. Nacrtala je i strip o izradi Chevap Rollsa koji krasi podloške za jelo u restoranu. Za uređenje interijera bila je pak zadužena grafička dizajnerica Iva Pehar, pobjednica zadnje sezone Masterchefa koja se oduševila Martininom idejom te stoga ušla u projekt.
I hrana koja svijetli u mraku
Osim Chevap Rollsa koji se poslužuju s domaćim krumpirićima i umacima, na meniju ovog novog street food restorana u gradu nalaze se i Egg Rollsi, odnosno kajgana u palačinki, kao i slatka varijanta – palačinke sa sirom uz umak od čokolade, maline i limuna. Cijene se kreću od 14 do 20 kuna za rolice ili od 27 do 40 kuna za cijeli meni.
A neobične rolice samo su početak kreativnih kombinacija Martine Županić koja razvija i ideju o Lumabitesima, odnosno hrani koja uz poseban način pripreme svijetli u mraku.*